Суспільство (відео)

Мало дітей – ремонт не на часі: позиція управління освіти Чернігівської міськради стосовно ДНЗ №16 (Відео)

Уже другий рік поспіль не вщухають баталії довкола чернігівського дитячого садочка №16, його роботу не можуть відновити через відсутність укриття. Утім, попри бажання батьків і вихованців відвідувати цей дошкільний заклад, управління освіти Чернігівської міської ради не вбачає доцільності облаштування найближчим часом там укриття, про що повідомив начальник Василь Білогура під час свого звіту на останній сесії. Таким чином садочок від початку повномасштабного вторгнення – на простої.

«Управління освіти підходить раціонально до використання коштів територіальної громади та планування мережі. Наразі управління освіти у своїй роботі вбачає за можливості відновити роботу всіх закладів освіти – дошкільної, загальної середньої освіти. Єдине, що я вам хочу сказати, головна умова функціонування закладу, як на мій погляд, це має бути наповненість дітей, задля кого працювати. Тому залежно від потреби, від можливості фінансування всі заклади відновлять свою роботу, управління освіти над цим працює. Зараз для того, щоб батьки мали можливість працювати, а діти бути вихованцями закладів дошкільної освіти, відновлено роботу 37 закладів дошкільної освіти, в них на сьогодні налічується 1200 вільних місць», — Василь Білогура, начальник управління освіти Чернігівської міської ради.

Головний аргумент управління – це мала наповненість цього садочка.

«Станьте, будь ласка, на місце батьків, які приводили дітей до 16-го садочка, вони ж живуть там поруч. І вони бачать, що його не ремонтують, і вони думають, ну добре, будемо повертатися до Чернігова, мабуть, через пів року або коли вже дитина ходитиме до школи. Це ж взаємопов’язані процеси з тим, аби люди поверталися до нас. Тобто цього року ні?», — Марина Рейко, депутат Чернігівської міської ради восьмого скликання.

«На сьогодні 38 вихованців на обліку, з них приблизно 20, якщо батьки ухвалять таке рішення, 1 вересня мають піти до школи. Проаналізовано всіх інших дітей різного віку і де вони проживають. І якщо інформація, внесена до реєстру батьками за місцем проживання, відповідає дійсності, то для кожної дитини, залежно від місця проживання, ми вже сьогодні можемо підібрати найближчий до дому дитячий садочок», — Василь Білогура, начальник управління освіти Чернігівської міської ради.

Тут виникає слушне запитання: як мешканці мікрорайону записуватиметься до садочка, якщо вже другий рік він перебуває на простої, а батьки взагалі побоюються його закриття в перспективі. Звісно, за таких умов вони змушені шукати інші заклади, проте, за словами завідувачки дошкільного закладу, і персонал, і батьки все ж таки сподіваються на його відкриття. До того ж за умови його облаштування укриття змогло б прихистити в разі потреби не тільки дітей, а й усіх мешканців навколишніх будинків.

«А діти відсутні чому? Тому що у нас немає облаштованого бомбосховища. Дійсно, приміщення велике, там приблизно 600 квадратних метрів, які можна облаштувати. Загалом площа підвальних приміщень – більше як одна тисяча квадратних метрів, але частину займають комунікації. І навіть, знаєте, якщо в нас таке сусідство по життю з росіянами, то, не дай Боже, щоб воно нам знадобилося, але ось біля нас, наприклад, гуртожиток медичний, будинок 9-поверховий. За потреби ми могли б і людей прихистити», — Ірина Терещенко – завідувачка ДНЗ №16.

Тож поки управління розмірковує над доцільністю, персонал і батьки з нетерпінням чекають на позитивне рішення та довгоочікуване облаштування укриття.

«Сподіваюся, що діти прийдуть і защебечуть. Тим паче, що в нас у реєстрації приблизно 20 дітей. У нас є діти раннього віку: одна група ясельна, яка зараз за умови воєнних дій не відвідує садок. І ці дітки на 1 вересня були б дітьми молодшої групи. І загалом, попри те, що випускна група є до школи, але за рахунок тих дітей і тих, що залишилися, три групи ми мали б. Думаю, на початку три були б точно, а так, можливо, й чотири. Прийшли б до нас діти», — Ірина Терещенко – завідувачка ДНЗ №16.

Батьки пояснюють: не кожен має можливість відвозити дитину в садок на інший край міста.

«Вибачте, ми проживаємо не в Сполучених Штатах, що в кожного з батьків є автомобілі, коли ми можемо, як каже Василь Білогура, возити дітей у ті садочки, які він називає.Неодноразово давали ми інтерв’ю, ми, представники батьківського комітету, і ще раз, ще раз, не знаю, скільки разів потрібно, щоб достукатися до відповідних органів, які займаються цим питанням: ми проти закриття цього садочка. Ми, навпаки, чекаємо його відкриття, дуже велика кількість діток бажає відвідувати. Може, не стільки зареєструвалося, але ми спілкуємося онлайн у чаті та на інтернет-ресурсах різних, є батьки, які бажають відкриття садочка». — Людмила Остапчук – мати вихованця ДНЗ №16.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button