Суспільство (відео)

Посилення захисту цивільного населення — у Чернігові відбулося обговорення безпекових концептів (Відео)

У Чернігові відбулась зустріч у форматі круглого столу під час якої експерти з питань захисту цивільного населення з прифронтових регіонів України поділилися своїми напрацюваннями з Чернігівськими колегами. Говорили про втілення Запорізького концепту «безпечна громада» та низку інших успішно реалізованих на території прифронтових громад безпекових кейсів.

«Концепт «Безпечна громада», який, в принципі, поступово починаємо реалізовувати на території Запорізької області. Було взято декілька, до 30, без пекових компонентів, починаючи від наявності відповідних структурних підрозділів в системі безпеки до відео-спостереження і завершуючи безпекою дитячих майданчиків», — Євген Мироненко – заступник голови Запорізької ОВА.

Основою для втілення концепції «безпечна громада» стало опитування, проведене серед жителів низки регіонів України. За його результатами відомо, що більшість українців вважає безпековий компонент у своїх областях незадовільним.   

«Обласні центри, міста обласного значення мають певну розгалужену безпекову інфраструктуру. А от середні і маленькі громади майже нічого не мають, окрім певного делегованого представника з питань цивільного захисту, який виконує свою основну роботу», — Євген Мироненко – заступник голови Запорізької ОВА.

Подібні концепції втілюють і на території Чернігівської області. Так, до прикладу, Менська громада наразі активно проводить на своїй території низку безпекових ініціатив, а також тематичних навчань для цивільного населення.

«Ми збільшили кількість заходів, які спрямовані на безпеку цивільного населення. Перш за все, після деокупації ми розробили евакуаційний план нашої громади. Основний акцент наразі у нас на тому, щоб навчити персонал міськради діям у разі надзвичайних ситуацій. Паралельно займаємось також навчанням різних груп населення: вчителями, громадськими активістами», — Юрій Стальниченко – секретар Менської ради.

Дещо гірше справи у прикордонних громадах Чернігівщини – свої корективи вносить сусідство з ворогом. Утім навіть попри постійні обстріли з боку російських військ, на території 137 населених пунктів, що знаходяться в межах 20 кілометрів від кордону ворогом тривають роботи, що націлені на захист цивільного населення, йдеться про встановлення систем оповіщення, облаштування укриттів та проведення евакуації. 

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button