Суспільство (відео)

Постраждалі від підтоплення чернігівці досі не отримали фінансової допомоги (Відео)

Це жителі вулиці Декабристів, яку затопила літня злива. Тоді більше сотні приватних будинків опинилися вище ніж на метр у воді. Приватному сектору нарахували 31 мільйон збитків – для кожної постраждалої родини вийшли захмарні суми.

«Це більше ніж 200 тисяч. Більше ніж 400 тисяч. Я можу заробити такі гроші?», —  жителька вул. Декабристів Лариса Савенко.

До 30 мільйонів збитків від приватного сектора міська рада приписала ще майже 30 мільйонів збитків від закладів соціальної сфери – це бібліотека Короленка, школи та садочки. Загальну суму в розмірі майже 60 мільйонів гривень місто попросило відшкодувати за кошти резервного фонду держбюджету.

«До нас прийшла інформація, що приватний сектор не отримає гроші», — жителька вул. Декабристів Галина Горицька.

Днями Кабмін видав розпорядження виплатити Чернігівщині перші 16 млн грн. У міськраді підтвердили побоювання людей – усі гроші віддадуть на ремонт бібліотеки, школам і садочкам. І жодної копійки на відновлення будинків приватного сектора. Держава вважає, що це нецільове використання коштів.

«Коштів, необхідних для здійснення аварійно-відновлювальних робіт у приватних домогосподарствах і на міському кладовищі «Яцево», у приватизованих квартирах як таких, що не можуть бути профінансовані за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету», — начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту Григорій Годун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закінчується очищення каналізації на Декабристів

Міський голова дав зрозуміти, що проти рішення Кабміну міськрада не виступатиме. Хіба що на сесії прийме звернення від депутатів, а також напише листа всім чернігівським нардепам. На прохання людей – змінити цільове призначення коштів і все ж випросити їх – теж не погодився.

«Якщо ми зараз звернемося з листом щодо зміни цільового призначення, тоді ні ми, ні ви нічого не отримаємо», — чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Жителі постраждалого приватного сектора вважають, що міська рада їх ошукала, адже їхні імена використала для того, щоб отримати гроші на ремонт закладів соціальної сфери.

«Ми не проти, щоб ремонтували бібліотеки, школи і садочки. Вони працюють, бібліотека Короленка працює, а нам жити ніде, ми не можемо жити в тих будинках», — жителька вул. Декабристів Наталія Дубина.

Не дадуть більше грошей жителям затопленого приватного сектора і з міського бюджету. Влітку, до речі, люди отримали по п’ять тисяч. Але їх витратили на виготовлення експертних висновків.

Ще статті по темі

Back to top button