Суспільство (відео)

Потенційні дерева-вбивці: біологи попереджають про небезпеку в парку «Ялівщина» (Відео)

Дерева-павуки. Такий вигляд мають багато сосен прибережної зони Стрижня в парку «Ялівщина». Унаслідок ерозійних процесів ґрунту їхня коренева система значно оголилася.

«Особливості сосни звичайної в наших умовах, у межах Полісся, полягають у тому, що вона має поверхневу кореневу систему. Й основні корені сягають до одного метра»,- Юрій Карпенко, еколог, біолог.

За словами біологів, шкоди для дерева такі процеси не несуть – воно адаптується. А от людині, особливо під час сильного вітру, краще перебувати від цих «творінь природи» подалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Водохреща в Чернігові: як містяни занурювалися в крижану воду в одне з найбільших християнських свят (Відео)

«Для рослини великої шкоди немає, тому що йде адаптаційний період, оскільки відбувається процес поступового вимивання ґрунтової системи, інше питання – це безпека для відвідувачів, для відпочивальників, оскільки у випадку сильних коливань дерева корені можуть зруйнуватися. Стійкість значно менша, тому що рівновага вже порушена»,- Юрій Карпенко, еколог, біолог.

Методи протидії продовженню руйнування берегової зони є.

«Треба звернути увагу на території, ділянки «Ялівщини», де відбуваються процеси активної ерозії, вимивання ґрунту. Протидіяти цьому можна або обвалуванням, або висаджуванням чагарникових порід, зокрема верб, що могли б укріплювати берег»,- Юрій Карпенко, еколог, біолог.

Також значним негативом, що сприяє ерозії ґрунту, є й антропогенний фактор. «Ялівщина», берег Стрижня є місцем відпочинку людей, що неабияк впливає на ерозійні процеси. Тому, за словами еколога, необхідно якомога швидше провести зонування парку, це забезпечить можливість і безпечного відпочинку, і захисту живої природи від впливу людини.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Михайло Пронін

Ще статті по темі

Back to top button