Суспільство (відео)

Водохреща в Чернігові: як містяни занурювалися в крижану воду в одне з найбільших християнських свят (Відео)

Заряд бадьорості на цілий рік. Чернігівці в кращих традиціях сильних духом на одне з найбільших християнських свят – Водохреща – пірнали в крижану воду Десни. Емоції зашкалювали.

«Освіжає».

«Класно».

«Усе чітко».

«Клас. Щоб очиститися».  

Майстер-клас «у здоровому тілі – здоровий дух» показували як пересічні чернігівці, так, наприклад, і військові.

«Ми були в АТО, і щоб прикрасити своє життя, їздили на Водохреща. Мені сподобалося і я займаюсь цим. Тепер щороку приїжджаємо сюди»,- Олексій Буянов, військовий.

І публічні постаті нашої області. Традиції пірнати в холодну воду не тільки на Водохреща дотримується і колишній голова Чернігівської обласної державної адміністрації Валерій Куліч.

«Це велика християнська традиція. Ми сьогодні вшановуємо момент хрещення… нашого Господа… також намагаюсь не пропускати…»,- Валерій Куліч, ексголова Чернігівської ОДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомі чернігівці розповіли, чи мають досвід пірнання в ополонку

Багато містян долучалися до свята морально, без крижаних процедур.

«Раніше. Зараз уже боюся. – Чому? – Постарів»,- Володимир Заєць, чернігівець.

Традиційно на міському пляжі «Золотий берег» відбулося освячення води, щоб через неї передати Божу благодать усім охочим.

«Це свято є, по-перше, спогадом про євангельську біблійну подію, коли Господь прийшов у 30-річному віці на Йордан і прийняв хрещення. І ми сьогодні, згадуючи цю євангельську біблійну подію, молимося і просимо Божого благословення, і цю воду освячену використовуємо на духовну користь, зберігаємо протягом року для духовних потреб, щоб через неї приймати освячення від Духа Святого»,- Євстратій, архієпископ ПЦУ Чернігівський і Ніжинський.

По всіх локаціях в області, де відбувалися крижані водохрещенські пірнання, чергували пости надзвичайників.

«Під час святкування Водохреща на території області створено 26 рятувальних постів, на яких чергують сто чоловік особового складу та 19 одиниць спеціальної техніки»,- Ірина Щукіна, речник ДСНС України в Чернігівській області.

У Чернігові такі пости були створені на пляжі «Золотий берег», а також поблизу пішохідного мосту. За словами священнослужителів, пірнання у воду не є обов’язковим атрибутом Водохреща. Ця традиція несе заряд бадьорості і є лише одним зі способів прийняти Божу благодать і Божу ласку через освячену воду.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Михайло Пронін

Ще статті по темі

Back to top button