Суспільство (відео)

Повалення «монархії»: конфлікт у Срібному вийшов на фінішну пряму (Відео)

Епопея з бунтом депутатів у селищі Срібне, які на першій же сесії звільнили новообраного голову громади, вийшла на фінішну пряму.

«Оцей судовий процес триває вже 17 місяців. Сьогодні буде тільки перше засідання по суті справи», — Олег Куделя, екс-голова Срібнянської ОТГ.

Тоді Олега Куделю звинуватили в корупції, якої, за його словами, не було. Мовляв, він колись голосував із конфліктом інтересів, за що отримав адмінпокарання у вигляді штрафу.

«Ми вважаємо, що депутати мають право прийняти рішення шляхом таємного голосування щодо дострокового припинення повноважень. Це вони й зробили», — Віктор Карпенко, адвокат, представник відповідача Срібнянської селищної ради.

У результаті таємного голосування депутатів волевиявлення жителів Срібнянщини було викинуто на смітник.

«На мою думку, це просто плювок в обличчя простим жителям Срібного, які віддали голос за бажаного голову, а керує сьогодні зовсім інша людина», — Олександр Коваленко, житель смт Срібне.

«Яке мали право депутати знехтувати волевиявленням громади і своїм рішенням його не допустити до роботи?», — Валентина Радченко, жителька Срібнянської ОТГ.

«Ну, був хороший голова. Нічого поганого не робив. Все для людей робив», — Людмила Норець, жителька смт Срібне.

«Його люди обрали більшістю голосів. А от кому він не сподобався…», — Владислав Тимченко, житель Срібного.

«Ну, звісно, несправедливо. Тому що люди його вибрали», — Ганна Лещенко, депутат Срібнянської ОТГ, свідок позивача.

Дорога до першого засідання була насправді тернистою. Затягування справи тривало більше року.

«Майже півтора року ми не можемо розпочати розгляд справи по суті, оскільки відповідач – Срібнянська селищна рада – постійно затягує розгляд поданням апеляційних і касаційних скарг», — Володимир Кравченко, адвокат О. Куделі.

«Якби справу розглянули, то вже керував би ОТГ Олег Павлович. А для того, щоб не розглянули, її футболили туди-сюди вже півтора року, з одного в інше місце», — Павло Кириченко, депутат Срібнянської ОТГ, свідок позивача.

Справа по суті розпочалася також із закладання підводних каменів. Відповідач – Срібнянська селищна рада – заявила безліч свідків, більшість яких просто не з’явилась на засідання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Срібнянська ОТГ загрузла в скандалах і колізіях

«Свідки не з’явилися, хоча викликалися належним чином, про що свідчить поштова кореспонденція. Причина їх неявки невідома», — Валентина Ходіч, суддя Срібнянского районного суду.

Сам розгляд справи показав головний факт, який підтвердили навіть свідки відповідача – вони голосували не за звільнення Олега Куделі, яке сталося за фактом. Під час того голосування відбулося введення в оману депутатського корпусу і – як наслідок – незаконне звільнення.

«Голосували за те, щоб провести перевірку, є таке порушення чи немає», — Олег Заєць, депутат Срібнянської ОТГ, свідок відповідача.

«За яке питання ви голосували? – За тимчасове відсторонення. Так. На час розгляду», — Іван Минка, депутат Срібнянської ОТГ, свідок відповідача.

«Ви зрозуміли, що це тимчасова дія, щоб вирішити, чи є надалі підстави для його звільнення. Так. Так», — Володимир Білодід, депутат Срібнянської ОТГ, свідок відповідача.

«Тобто доказів того, що він корупціонер, не було? – Не було», — Леонід Дмитрук, депутат Срібнянської ОТГ, свідок відповідача.

Після усунення Куделі жодних перевірок не проводили, жодної тимчасовості в рішенні не було – його просто звільнили, не давши пропрацювати й години. Крім всього іншого, частина свідків наголошувала на низці процедурних порушень, зокрема таємничості під час голосування. Тому наступне засідання суду, що відбудеться 8 квітня, має прийняти логічне рішення, що відновить законність і поверне Срібнянщині реально обраного голову.

Ще статті по темі

Back to top button