Суспільство (відео)

«Поводився по-хамськи. Назвався Дідом Морозом», – конфлікт у будівельному магазині (Відео)

«Намагаємось викласти скаргу щодо хамської поведінки продавця та директора в будівельному магазині по проспекту Перемоги. Директор поводився по-хамськи: на прохання відрекомендуватись назвався «Дідом Морозом» і не вжив жодних зусиль, щоб вирішити питання», — Скаржник Управління захисту прав споживачів.

Цих скаржників ми зустріли в Управлінні захисту прав споживачів, що по вулиці Коцюбинського. Молоді люди під час відвідин магазину будівельних матеріалів, що навпроти обласної поліції, замість товару та комфортного обслуговування зустріли грубість.

«Замість того, щоб вимовити хоча б «Доброго дня» чи «Вибачте», чи «Почекайте, будь ласка», сказала «Почекаєте». Почекаєте!», — Скаржник Управління захисту прав споживачів.

За словами заступника керівника Управління захисту прав споживачів, за перше півріччя до їхньої установи надійшло майже 500 таких скарг. Більшість стосувалися побутової техніки, взуття, металопластикових вікон. Щоб не потрапити в халепу, Олександр Зенов спершу дає, здавалося б, банальну пораду.

«З приводу побутової техніки я пораджу, перш ніж купувати, перевірити її в магазині», — Олександр Зенов, заступник начальника Управління захисту прав споживачів ГУ «Держпродспоживслужби» в Чернігівській області.

Розумієш, що порада насправді слушна лише після того, коли дізнаєшся, скільки треба витратити часу та сил, щоб виправити свою помилку.

«Необхідно звернутись письмово до продавця з вимогою усунення недоліків цього товару», — Олександр Зенов, заступник начальника Управління захисту прав споживачів ГУ «Держпродспоживслужби» в Чернігівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держпродспоживслужба заборонила обіг мийних засобів для автомобілів

Якщо продавець не приймає письмового звернення, залучайте свідків або пишіть рекомендованим листом. Продавець далеко – звертайтесь до сервісного центру. Цікаво, якщо прилад пропрацював у вас навіть добу, то його вже мають безкоштовно ремонтувати, а не міняти. Повна заміна тільки в разі, якщо покупка одразу несправна або ж ламається надто часто.

«Попрацював навіть день. Законом не передбачено строків повернення товару. Якщо він був в експлуатації, тоді тільки гарантійний ремонт», — Олександр Зенов, заступник начальника Управління захисту прав споживачів ГУ «Держпродспоживслужби» в Чернігівській області.

Якщо на ваші скарги немає реакції, тоді вже до Держпродспоживслужби, там  обіцяють проведення позапланових перевірок і повернення коштів споживачу. Щоправда, перевірку почнуть десь через місяць через складну процедуру погоджень, а адміністративний штраф може становити, наприклад, 85 гривень. Щодо харчових продуктів, то ситуація майже аналогічна, проте тут ви можете поскаржитись до поліції, якщо вам на вимогу не надають документів на підтвердження якості.

«На продукти харчування паспорт якості виробника, на техніку – декларація про відповідність. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів №833, забороняється здійснювати реалізацію продукції без документів, що підтверджують її якість», — Олександр Зенов, заступник начальника Управління захисту прав споживачів ГУ «Держпродспоживслужби» в Чернігівській області.

Інкогніто повідомити про недобросовісних торгівців не вдасться – анонімні скарги або їхнє оприлюднення через засоби масової інформації тут не діє – потрібне тільки особисте звернення. Консультуватись у разі порушення ваших прав можна за вказаним телефоном. До речі, відповідальних за скарги на нехарчові і харчові продукти розділили, останніми займаються в управлінні «З безпеки харчових продуктів», що також знаходиться під егідою Держпродспоживслужби.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

5 коментарів

  1. Кто нормальный будет работать в тех магазах за минималку?!

  2. Я был свидетелем этого инцидента. Так называемый «покупатель» нагло врёт. Общались с ним вполне нормально. Просто хамского поведения «покупателя» никто не испугался, и его видимо это сильно задело. К сожалению из-за таких мудаков страдают другие.

  3. Интересно, покупатель по жизни «шестёрка» или просто полнолуние?

  4. А сам не мог решить проблему? Не мужик, а так существо!

Back to top button