Суспільство (відео)

Претензії до уряду та відзнака розбрату: у міській раді засідала чергова сесія (Відео)

Зняли два питання та додали ще 6. Саме так розпочалася 46-та сесія чернігівської міської ради сьомого скликання. Та про них пізніше. Одним із неочікувано дискусійних питань стало голосування щодо впровадження відзнаки територіальної громади міста «Захисник України – Герой Чернігова».

«Ми ж не можемо просто скопіювати. А з геральдичної точки зору, чи можливо там розміщення герба, чи таким чином дотримано кольорову гаму цього нагрудного знака», — Павло Вовк, депутат ЧМР, «Опозиційний блок».

«Ми спроможні самі обирати те, що вважаємо за потрібне. Ми взяли за основу Орден Богдана Хмельницького, а також відзнаку, якою нагороджували почесних громадяни міста Чернігова, і об’єднали їх. Тобто хрест і золоті стріли від Богдана Хмельницького, а середина – від відзнаки «Почесний громадянин міста Чернігова», — Андрій Ткач, начальник відділу взаємодії з правоохоронними органами, мобілізаційної, оборонної та спеціальної роботи ЧМР.

Ця відзнака учасників АТО та ООС – посмертна, тому вручатимуть її згідно з датою загибелі людини. Та чергова дискусія навколо цього питання виникла, коли депутати запропонували включити в список нагороджуваних учасників військових конфліктів інших часів.

«Сначала вручать будем ветеранам Отечественной войны, потом Афганцам, а только потом атошникам. Просто чтоб не было противоречий», — Богдан Ткаченко, депутат ЧМР, «Наш край».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівських героїв нагороджуватимуть новими відзнаками

Міський головатакож висловився з цього приводу.

«Якщо ми будем по датах, по загибелі, або по тому, хто важливішу роль зіграв, я не можу погодиться з твердженням, що сьогодні це важливіше, ніж було вчора. Бо колись буде завтра, а що сьогодні не буде важливо, то буде важливо завтра», — Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Під час розгляду цього питання обговорили і недоліки ради ветеранів, і надання земельних ділянок військовим. Зрештою депутати таки ухвалили впровадження відзнаки. Далі сперечалися про тягові підстанції тролейбусного управління.Їхній стан не витримує навантаження, а нові тролейбуси не можуть їздити через перепади напруги.

«На сьогоднішній день по окремим тяговим підстанціям частота проривів така, що вона вже ставить під загрозу. Взагалі там муфта на муфті», — Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

«Одна з проблемних підстанцій – шоста. Це мікрорайон Бобровиця, і після запуску 11-го маршруту три роки тому вона почала роботу в аварійному режимі. Особливо ця проблематика стосується нових тролейбусів», — Руслан Ємець, начальник комерційної служби ЧТУ.

Додаткові питання, які вносили на початку сесії, стосувалися здебільшого звернень до президента та прем’єра. Одне з них – стосовно касових апаратів.

«Звернення до президента України щодо скасування законів України №№ 128 і 129, то я би просив, що все-таки прийшов час в Україні рахувати гроші. Їх ніхто не рахує. Тому давайте більш м’яко це випишемо, щоб було видно, що ви не проти касового апарата, але просто корективи до цього закону вносите», — Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські підприємці проти касових апаратів

«Ми направили звернення стосовно реєстраторів касових операцій. Тому що закони, які прийняті, вони досить сирі. Їх або скасувати, або доробити, або все-таки відкоригувати законодавство для того,щоб підприємці були впевнені, що їм не треба наймати додатково бухгалтера чи юриста, а їхня діяльністьне постраждає», — Віктор Бистров, депутат ЧМР, «Наш край».

Також депутати надіслали звернення до Президента з вимогою подовжити мораторій на відкриття ринку землі.

«У всьому світі земля продається, це є актив. Але постає питання, яким чином її продавати. Якщо це питання назріло, то щонайменше треба врегулювати законодавство, щоб цю землю могла купувати держава. Наприклад, держава чи державний банк її викупляє, а потім здає її в оренду. А люди, які хочуть її продати, продають землю державі», — Віктор Бистров, депутат ЧМР, «Наш край».

Ухвалили і звернення, у якому йшлося про необхідність забезпечити педагогам гідну оплату праці. Адже Постанова Кабінету Міністрів №822 передбачає підвищення зарплат вчителям, а воно не закладено у державну субвенцію.

«Цією постановою зобов’язано міські бюджети доплачувати кошти вчителям, які у нас в ці бюджети не закладено. Тобто у нас нема фінансування», — Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Окрім цього, сесія ухвалила рішення –звернутися до уряду з проханням покрити заборгованість перед місцевими бюджетами за надані пільги та субсидії населенню. Також схвалили питання щодо залучення в бюджет міста кредиту в межах Інвестиційного фонду НЕФКО та гранту платформи сусідства NIP. Ці кошти хочуть спрямувати на вдосконалення системи водопостачання та каналізації міста. Затвердили депутати й комплексну програму з ремонту санвузлів у садочках і школах. На її реалізацію у наступному році планують спрямувати 10 мільйонів гривень.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button