Суспільство (відео)

Президент України нагородив матерів-героїнь Чернігівщини (Відео)

У Чернігівській обласній адміністрації під акомпанемент бандур урочисто присвоїли державні нагороди Президента України – звання «Мати-героїня» – десятьом матерям, які мають п’ятеро і більше дітей. Деякі матері-героїні на урочистості приїхали з найменшими дітками.

«Дивлячись на те, що зараз триває війна, то трішки страшнувато, але в принципі всім задоволені. Я думаю, що зараз добре жити на Україні. Це моя думка», — розповіла мати 6 дітей із Чернігова Валентина Куценко.

Захід пройшов із врученням квітів і нагород із рук керівництва області. Державні мужі говорили про те, як держава піклується про багатодітні сім’ї. Останні ж нарікали на труднощі.

«Найвища нагорода держави, що показує заслуги і шану до матерів, які виховали більше 5 дітей. Я хотів би повідомити, що пріоритети допомоги сім’ям стоять на першому місці», — відзначив перший заступник голови Чернігівської ОДА Леонід Сахневич.

«Якби держава звернула увагу на те, що, можливо, у когось немає умов для проживання», — розмірковує мати 8 дітей з  м. Ічня Світлана Фриган.

Багатодітна родина сьогодні отримує трішки більше тисячі гривень виплат на дитину. Це дуже мало, з огляду на значну інфляцію і складну економічну ситуацію. Тому для жінок головною мотивацією народжувати є хіба що дотримання українських традицій.

«Наша Україна славилася своїми багатодітними родинами, які жили дружньо, працювали разом. Примножували свій достаток, жили в добробуті, щасті, злагоді», — говорить голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко.

«Важко, дуже важко. І морально, і матеріально. Допомога від держави є, але якби трішки краще… Тяжко…», — ділиться мати 8 дітей Світлана Фриган.

Для частини родин багатодітність породжена вірою в Бога, що надихає їх не боятися труднощів.

«Нас не забувають, нас люблять, про нас згадали. Хоч як нам важко, нас ніхто не залишає, нас Бог не залишає. З нами Бог. Як би ми жили без Бога, це було б дуже важко. Одна, дві дитини – це вже важко. Але ми з Господом», — говорить мати 5 дітей із с. Добрянка, Ріпкинського району Євдокія Троян.

Загалом найбільш багатодітною виявилась Корюківщина. Там нагороду отримали одна родина з шістьма дітьми і дві – з сімома. Найбільше, восьмеро дітей, було в матері-героїні з Ічні. Під кінець заходу жінок пригостили шампанським і цукерками. На цьому свято матерів-героїнь закінчилось.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button