Суспільство (відео)

Прибирання для виховання: «Мудрангелики» допомагали місту стати чистішим (Відео)

Цілий тиждень учні приватної школи «Мудрангелики» готувалися до генерального прибирання. З нагоди Дня довкілля в навчальному закладі влаштували суботник. Прибирали парк біля школи.

«По-перше, він знаходиться перед нашою школою, ми ним користуємося. Було приємно і для нас, і для наших громадян міста Чернігова, щоб він був чистенький, гарненький і приємний для відпочинку», — директор приватної школи «Мудрангелики» Неля Лавриненко.

Допомогти «Мудрангеликам» вирішили і їхні друзі з чернігівського навчально-реабілітаційного центру №2. Тут кажуть, що ініціатива прибрати територію не тільки школи, а й поза нею їм припала до душі.

«Це дуже гарна така ідея і, я вважаю, кожен чернігівець, хоч би де він працював, хоч би де він проживав, то не повинен чекати, що прийдуть комунальні служби та приберуть за ним або замість нього. А сам ініціював такі заходи та прибирав», — директор Чернігівського навчально-реабілітаційного центру №2 Регіна Гусак.

У школі кажуть, що постійно проводять роботу з екологічного виховання дітей. Тому малеча вже вміє сортувати сміття та знає, чому не можна забруднювати природу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День відкритих дверей у приватній школі «МудрАнгелики»

«Щоб було красиво і не кидали сміття, треба кидати в смітники. Ми можемо тоді вберегти природу», — учень школи «Мудрангелики» Марк.

«А ще тому, що річки забруднюють, і нам, наприклад, буде неприємно купатись не в річці, а в смітті», — учениця школи «Мудрангелики» Крістіна.

«Ми неодноразово на різних уроках порушуємо це питання щодо охорони довкілля, що діти самі можуть робити задля збереження довкілля. Коли виходимо на вулицю гуляти, акцентуємо увагу на тому, щоб діти були уважними, не розкидали папірці, не ламали дерев. Де яка квіточка, щоб вони подивилися, понюхали, але не зривали», — вчитель 1-Б класу школи «Мудрангелики» Ірина Володько.

У прибиранні беруть учні не тільки діти та педагоги. Залучили до роботи і батьків. Це також один із елементів виховання.

«Коли працює мама, тато, колеги і всі на рівних, то дитина це бачить, сприймає як належну річ. А не як просто примус, що треба прибрати. Тому сьогодні ми всі на однакових рівнях, і навіть у деяких моментах керують діти», — директор приватної школи «Мудрангелики» Неля Лавриненко.

«Ми долучилися з нашими дітками до прибирання території, щоб показати на власному прикладі нашим дітям, для чого це робимо, щоб наша країна, наша планета, місце нашого перебування було чистим», — мама учениці школи «Мудрангелики» Ольга Потапенко.

«Колективна робота. Вони розуміють, що треба берегти природу, до неї гарно ставитись. Для них це дуже цікаво, разом працюють, їм весело. Заодно вони вчаться», — мама учня школи «Мудрангелики» Ольга Дерев’янко.

До того ж напередодні прибирання діти не просто дізнавалися про довкілля, а й самостійно створювали ті предмети, що зможуть вберегти природу. Так вони дізналися про шкоду пластику для екології та створювали паперові пакети замість поліетиленових, які потім також використовували під час прибирання.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button