Суспільство (відео)

Прихисток духу і тіла: жителі мікрорайону Лісковиця від ворожих обстрілів ховалися в печерах монаха (Відео)

Коли чуєш свист снаряда, єдине, що лунає в думках, – молитва. Здається, що всюди небезпечно і допомогти може лише Божа милість. Тому в дні активних бойових дій на Чернігівщині Іллінська церква стала прихистком для жителів мікрорайону Лісковиця.

«Люди чули таку легенду, яку розповідав почесний громадянин міста Чернігова Герард Кузнєцов: у 1941 році, коли німці обстрілювали місто Чернігів, то жителі Лісковиці ховалися в Антонієвих печерах від ворожих обстрілів. Місцеві жителі Лісковиці знали цю легенду, що так було під час Другої світової війни. Хоча документальних підтверджень немає, але люди чули таку легенду, і жителі Лісковиці, коли почалися сильні обстріли, в березні просилися сховатися в Антонієвих печерах», — Андрій Глухенький, завідувач відділу наукового дослідження печер та пам’яток археології Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів Стародавній».

І хоч Антонієві печери не є офіційним укриттям, а, за словами пана Андрія, є навіть небезпечними, жителі міста, попри всі застереження, приходили сюди під час повітряних тривог.

«Це духовна святиня, там є чудотворна ікона Троїцької Іллінської Богородиці, кістки монахів-мучеників, і от люди були впевнені, що це їх захистить», — Андрій Глухенький, завідувач відділу наукового дослідження печер та пам’яток археології Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів Стародавній»

Сліди «руского міра» навколо церкви видно неозброєним оком. То тут, то там бачимо руйнівні наслідки обстрілів: понівечені паркани, вибиті шибки у вікнах і найгірше – знищені будинки.

Серед усієї картини руйнацій здається, ніби вціліла Іллінська церква була під захистом Божих сил. Проте розпитавши працівників, дізнаємося, що дещо до святині все-таки долетіло.

«У мене в руках осколки від російських авіабомб, які падали на території Болдиної гори міста Чернігова, зокрема 16 березня авіабомба впала на вершину Болдиної гори, яка знаходиться за територією Антонієвих печер, і оці осколки долетіли до наших печер. Зокрема вони пошкодили капличку над входом до нижнього ярусу Антонієвих печер. Тобто там видно отвір діаметром десь 10 сантиметрів – це від оцих осколків. Відповідно, нам пощастило, що не були втрачені життя людей. І також було вибито кілька вікон у східній вівтарній обсидії Іллінської церкви, що була найближче до епіцентру вибуху», — Андрій Глухенький, завідувач відділу наукового дослідження печер та пам’яток археології Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів Стародавній».

Злочини росії проти пам’яток архітектури Чернігова зафіксовані та передані до столиці. Але працівники Іллінського храму відремонтували наслідки обстрілів власними силами і тепер чекають на відвідувачів.

«Із 31 травня відновили свою діяльність із 10-ї до 18-ї години. І вчора в нас уже були відвідувачі з Польщі, які приїхали допомагати місту Чернігову, також були відвідувачі з Полтавської області, тобто ми сподіваємося, що люди їхатимуть до Чернігова, відвідувати Антонієві печери. І, звісно, запрошуємо чернігівців до наших духовних джерел», — Андрій Глухенький, завідувач відділу наукового дослідження печер та пам’яток археології Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів Стародавній».

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button