Суспільство (відео)

Приміщення старостату стало символом незламності: відновлення села Хрещате, що на Чернігівщині (Відео)

Невеличке село Хрещате, що на Чернігівщині. За словами місцевої старости, наразі загальна кількість населення тут становить орієнтовно 680 людей. Попри свої незначні розміри, цей населений пункт став одним із тих, що зазнав значних ворожих атак у лютому–березні 2022 року.

«Ще до початку повномасштабного вторгнення наше село жило спокійно, мирно, всі працювали на благо нашої країни. Був у нас старостат, приміщення за мною, там далі було приміщення ФАПу, був великий будинок культури, бібліотека велика, але почалась війна»,- Валентина Кубрак – староста Хрещатинського старостинського округу.

Російські війська обстрілювали територію старостинського округу, включно з населеним пунктом Хрещате, мало не щодня. Канонади «Градів», артилерії та авіації змушували місцевих мешканців по кілька годин ховатися в підвалах своїх будинків. Унаслідок активних бойових дій на території Чернігівщині в населеному пункті Хрещате значних пошкоджень зазнали будівлі школи, старостату, низки адміністративних приміщень, капличка та десятки людських будинків.

24 березня 2022 року відбувся останній потужний обстріл населеного пункту, внаслідок якого був знищений місцевий будинок культури.  

«Коли обстріли були, ми ховалися в погребі. Коли був останній сильний обстріл, я вийшов подивитися, що горить, бо розумів, що це або церква, або клуб.

Згорів клуб…»,- Олексій Божок – художній керівник Хрещатинського сільського будинку культури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три громади Чернігівщини опинилися під ворожим вогнем

Одразу після відступу російських військових із території Чернігівської області місцеві жителі розпочали відновлення приміщення старостату, аби мати змогу надавати необхідні соціальні послуги. Вже за кілька місяців розпочав роботу оновлений старостат, у якому відтепер працюють також будинок культури та бібліотека.

«Наш український дух не зламати, як ви бачите, ми відродили це приміщення.

У грудні 2022 року прийшли у відновлене приміщення – з повноцінним опаленням і повноцінним ремонтом, але були фактично «голі» стіни»,- Валентина Кубрак – староста Хрещатинського старостинського округу.

«Ми прийшли сюди, тут було порожнє приміщення – вікна, двері та й усе. Це все ми робили своїми силами повністю. Закупили стільчики, жалюзі, це все закупили.

Я попросив сина і він подарував нам для будинку культури синтезатор. Тепер дітки ходять і займаються на цьому місці»,- Олексій Божок – художній керівник Хрещатинського сільського будинку культури.

Наразі на базі Хрещатинського будинку культури створено жіночий ансамбль, також тут проводять уроки з гри на синтезаторі для місцевої дітвори.

Також чимало активностей для малечі організовують у приміщенні відновленої бібліотеки, що також розташована в старостаті. Наявний колись бібліотечний фонд у кілька тисяч примірників був знищений разом із будинком культури. Утім, наразі заклад відновлюється та поступово збирає для себе книги. У цьому допомагають місцеві.

«Наразі в нашому бібліотечному фонді мало книжок, адже війна і мало книжок. Більшість книжок подарована нашими односельцями.

Люди хочуть читати. Коли людина сама прочитала книгу, вона приносить її до бібліотеки, мовляв, щоб інші читали. Так наш бібліотечний фонд потрошку поповнюється»,- Людмила Кобища – бібліотекар Хрещатинської сільської бібліотеки. 

Сьогодні місцеві жителі називають приміщення місцевого старостату «символом незламності», адже, попри всі виклики та значні ушкодження, його вдалося відновити. Тепер робота тут продовжується задля розвитку рідного села.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button