Суспільство (відео)

Примусова «колективізація», укрупнення районів і префектури: невдовзі Чернігівщину чекають серйозні зміни (Відео)

Частина новостворених громад постала перед загрозою зникнення. Цю та низку інших тем місцевого самоврядування сьогодні обговорили експерти з децентралізації. Головна ж тема – це завершення об’єднання громад. Пропонуються радикальні дії.

«Із закону про добровільне об’єднання треба забрати слово «добровільне» і провести на підставі нинішнього перспективного плану об’єднання територіальних громад», — Ірина Грозенко, виконавчий директор Чернігівського відділення асоціації сільських і селищних рад.

Далі – укрупнення районів. За баченням експертів, їх має залишитись лише чотири.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Децентралізація та інвестиції – ключові умови розвитку громад

«На території області в нас буде чотири райони. Ніжинський, Прилуцький, Чернігівський і Корюківський», — Ірина Грозенко, виконавчий директор Чернігівського відділення асоціації сільських і селищних рад.

«Я однозначно дотримуюся думки про створення саме чотирьох районів у межах Чернігівської області», — Ірина Кудрик, директор Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування.

Районних рад не буде. Виключно адміністрації, котрі, очевидно, назвуть за європейським зразком – префектурами.

«Щоб на рівні районів не було місцевого самоврядування, воно повинно бути на рівні громад і обласному рівні. Щоб на рівні району не було районних рад. Там має бути представництво від Кабміну і президента. Щось на зразок префектури», — Микола Силенко, консультант Чернігівського відділення Асоціації міст України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Децентралізація: чи існує загроза її згортання?

Також важливим аспектом може стати ліквідація деяких уже створених громад. Тих, які не продемонстрували свою життєздатність.

«Деякі громади, в яких низький рівень спроможності, постають перед питанням вирішення їхньої подальшої долі. Можливо, ці громади треба укрупнювати, об’єднувати», — Ірина Кудрик, директор Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування.

Загалом захід мав статус діалогового. Тобто обговорення, на виході якого даватимуть поради органам влади, що й визначатимуть подальшу долю місцевого самоврядування. Щодо завершення цієї реформи, то кінцевим її терміном експерти вбачають чергові місцеві вибори, що мають пройти вже в новому адміністративному устрої.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button