Суспільство (відео)

Приємні та чемні пластуни: в Чернігові виховують патріотичну та відповідальну молодь (Відео)

У Чернігові діє скаутська волонтерська організація «Пласт», що пропагує здоровий спосіб життя, прищеплює патріотизм, лідерські якості та відповідальність. Сюди йдуть за покликом душі та серця, не отримуючи при цьому жодного матеріального зиску.

«Ми створюємо осередок «Пласту» в Чернігові вже трохи більше як два роки. Бо спочатку цей рух розпочався на заході України, а в Чернігові це не так поширено. Але працюємо і виходить. Із дітьми ми їздимо на табори влітку, ще я очолюю і дорослий рух. Всі ми працюємо на волонтерських засадах», — наставник чернігівського «Пласту» Ігор Козар.

«Пластун» — так у козаків називали розвідників, до того ж «скаут» у перекладі з англійської теж означає «розвідник», навички виживання на природі – одні з найголовніших для них. А ще це найулюбленіша тема для дітлахів і підлітків. Тож у теплу пору року вони обов’язково проводять заняття в лісі чи біля річки та подорожують Україною у форматі таборів. До повномасштабної війни таких поїздок було більше, утім, і зараз з урахуванням безпекових умов пластуни намагаються створити цікаві події для дітей.

«Поставити намет і вижити кілька днів, розпалити багаття, приготувати самим собі їжу. Добути води»,  — наставник чернігівського «Пласту» Ігор Козар.

Один із останніх великих пластових таборів відбувся в Чернівецькій області, звісно, до нього доєдналися і чернігівські пластуни.

«Там був змішаний табір, були ще менші діти. Із 6 до 12 років і з 12 до 18 років. Мені дуже сподобалося, я знайшла там дуже багато приємних людей. Це в принципі в «Пласті» таке всюди, дуже багато приємних, чемних людей. От ти розумієш, що вони тобі – наче рідні душі», — вихованка Юлія Гриценко.

Крім того, пластуни вивчають і важливі історичні події становлення держави. Беруть участь в урочих заходах до Дня Соборності, Дня Незалежності та інших визначних дат. Вивчають діяльність культурних та історичних діячів України. Не забувають і про християнські цінності та традиції.  Особливо важлива традиція кожного року – це поширення Віфлеємського вогню.

«Ми розносимо Віфлеємський вогонь, цього року передавали його в адміністрацію, військовим, у церкви. Тобто це теж така традиція», — наставник чернігівського «Пласту» Ігор Козар.

Доєднатися до скаутського руху «Пласт» можна абсолютно безкоштовно, а всі контакти та останні події можна дізнатися з фейсбук-сторінки спільноти за посиланням https://www.facebook.com/PlastChernihiv

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button