Суспільство (відео)

Розвиток громади та звернення до УПЦ: сесія Сновської міської ради (Відео)

Сновська громада – прикордонна територія Чернігівщини. Щодня одна з найбільших громад України зазнає обстрілів від наших сусідів. Та попри всі виклики, які постали перед північною громадою, вона продовжує функціонувати і намагається активно працювати над розвитком.

Сьогодні відбулася чергова сесія Сновської міської ради, на якій розглянули важливі питання та проблеми регіону.

«Основні питання – це зміни до бюджету, це визнання повноважень нового депутата міської ради, це питання затвердження статутів і перейменування наших закладів освіти, блок земельних питань, які уважно розглядалися комісією, тому сьогодні вони були розглянуті блоком, проголосовані дуже швидко»,- Наталія Самойлова – секретар Сновської міської ради.

Серед низки тем складно не виділити питання УПЦ, яке зараз набуло актуальності та стало провідним мотивом для дискусій. Дедалі більше українських священнослужителів відмовляються від зв’язків із московським духовенством. І хоча в Сновській громаді ця тема набула розголосу не так давно, актуальності своєї вона від цього не втратила і стала основною в депутатських диспутах.

«Знаєте, всі питання, які ми виносимо на сесію, для мене важливі. Для мене було дуже важливим те, що ми готуємо листа на наших керівників церков щодо пропозиції їх переходу до української парафії»,- Олександр Медведьов – голова Сновської міської ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сновська громада проголосувала за звернення до УПЦ

«Було чимало важливих питань для нашої громади, зважаючи на те, що ми – прикордонна громада і наша територія щодня зазнає обстрілів. Одним із основних питань у блоці «Різне» був мій депутатський запит стосовно офіційного звернення до інституцій, які підтримують війну, які, скажімо, не зовсім налаштовані патріотично. Це питання пов’язане з церквами української православної церкви»,- Павло Солодовник – депутат Сновської міської ради.

Двоє депутатів не підтримали звернення. Але більшість депутатів ініціативу підтримала, тому лист з рекомендаціями змінити конфесію буде направлений до священників УПЦ Сновської громади.

«Це питання – ідеологічна складова, і коли йде війна, мовчати та замовчувати такі речі не можна»,- Павло Солодовник – депутат Сновської міської ради.

Церковне питання – не єдине проблемне для Сновської громади. Прикордонна область зараз потерпає від постійних обстрілів, також район в економічному сенсі дуже постраждав під час перебування на його території російських загарбників. Громада потребує фінансування задля розвитку. Утім, дуже складно знайти інвесторів для громади, що межує з окупантами. Але ідеї деяких стимуляційних процесів усе ж народжуються.

«Тому я подав ще один депутатський запит із пропозицією зібрати потреби по селах, старостатах, по комунальних підприємствах, освітніх, медичних, культурних із потребою, і звернутися до посольств країн-партнерів.

Я маю надію, що найближчим часом буде пом’якшення на бюджет, який зараз не в найкращому стані, ну і від себе як депутата – я закріплений за певним старостатом – відправив звернення до посольства. Хоча посольства радять працювати на рівні муніципалітетів, тобто це має бути військова адміністрація. Або від Сновської громади мають надійти ці звернення»,- Павло Солодовник – депутат Сновської міської ради.

Хоч як би складно було, але Сновщина вірить в перемогу України та довгоочікуваний мир.

«Головна проблема в нас – це мир. Дуже хочеться миру.

Дуже хочеться, аби повернувся мир, бо від цієї збройної агресії страждають усі, хочеться спокійно та нормально працювати»,- Наталія Самойлова – секретарка Сновської міської ради.

«Ми всі щиро віримо в перемогу України. В те, що наш клятий ворог зазнає нищівної поразки, тому що нам допомагає весь світ. І ця клята русня заслуговує на найгірше в цьому світі»,- Павло Солодовник – депутат Сновської міської ради.

«Робимо все для життєдіяльності нашої громади, щоб наші люди почувалися в безпеці й було в них усе добре»,- Лілія Терещенко – депутатка Сновської міської ради.

«Але ми розуміємо, особливо сьогодні, що наша Конституція буде відстояна і держава Україна буде державою Україною. І Слава Україні, і нашим захисникам. Ми в них віримо і знаємо, що переможемо. А те, що залежить від нас, ми робили і будемо робити»,- Наталія Добненко – депутатка Сновської міської ради.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button