Суспільство (відео)

Про Чернігівську ТЕЦ і як місто готується до холодів (Відео)

У Чернігові готуються до нового опалювального сезону, зокрема на традиційній ранковій нараді 18 липня обговорили стан готовності критичної та соціальної інфраструктури та визначили, які роботи необхідно ще виконати для її підготовки до зимового періоду.

«Освіта, медицина, будинки житлові – роботи виконуються за планом. Водоканал також згідно з планом. І як доповідав керівник підприємства, в разі повного блекауту КП «Чернігівводоканал» подаватиме воду на все місто, а це дуже важливо. До 5-го поверху буде вода. Окреме питання, солі для АТП уже закуплено 1 тисячу тонн, тобто, умовно кажучи, якщо завтра сніг, то ми готові», — Ярослав Куц, начальник управління ЖКГ Чернігівської міської ради.

Головна проблема наразі – підготовка Чернігівської ТЕЦ.

«Насправді сьогодні ніхто не знає, що там відбувається. Із відомих причин Фонд майна не знає, бо А – вони не фахівці, Б – їм також ніхто не дає інформації. У нас є лише інформація з Держенергонагляду, але мені було дуже дивно: з трьох питань, які вони озвучили щодо проблем ТЕЦ, одне – відсутність крану. Тобто можете собі уявити, що там відбувається, якщо в такого підприємства немає крану чи вони не можуть його в оренду взяти. Гідравлічні випробування ніби виконуються, ніби відбуваються роботи, але це все «ніби» і «майже». Тобто будемо змушені за два місяці провести підготовку Чернігівської ТЕЦ, а завжди це проводиться за пів року. Це буде доволі проблематичне питання», — Ярослав Куц, начальник управління ЖКГ Чернігівської міської ради.

Нагадаємо, наразі триває процедура повернення ТЕЦ в управління міста, а договір з орендарем ТОВ «ФІРМА «ТЕХНОВА» закінчується 20 серпня 2023 року. Питання боргів планують обговорити окремо на зустрічі із заступником міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.

«Є робочі питання, які на сьогоднішній зустрічі ми порушимо. Це, зокрема, борги. На секундочку 1,5 мільярда за спожитий газ, а ще 1,5 мільярда – це так звані усунення порушень попереднього управлінця, там штрафні санкції та інше. І борг за розподіл газу – 90 мільйонів гривень. Нам важливо, щоб після того як отримаємо обладнання і всі відповідні документи, ми звернемося до «Нафтогазу» за ліцензією і будемо просити обласну адміністрацію й міністерство як органи державної влади, аби вони посприяли нашому комунальному підприємству в укладенні договору на енергоносії й отриманні ліцензії. А вирішення питань, які я озвучив раніше, повинні відбуватися окремо, зокрема з допомогою держави, тому що зрозуміло: ці понад два мільярди гривень для бюджету міста непідйомні», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Окремо проводиться робота з котельнями й індивідуальними тепловими пунктами, аби вони мали резервне живлення на випадок віялових відключень. Також на нараді заслухали звіт про роботу програми «єВідновлення».

«Значить, що у нас зараз 217 заяв взято в обробку, це на початок тижня. Подано всього заяв – 896. Складено актів комісійного обстеження – 159. Заповнено чек-листів – 99. Прийнято рішень – 39. Ми на двох комісіях пропрацювали, і якщо брати суму, то це буде 2 мільйони 544 тисячі. Сьогодні буде виконком позачерговий і будемо приймати 13 рішень», — Олександр Атрощенко, заступник чернігівського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради.

За словами Олександра Атрощенка, наразі є проблеми з самим реєстром, тому інколи виникають затримки.

«Найбільша проблема в тому що в самому реєстрі немає функціоналу. Якщо навіть чоловік відмовляється, то ми в реєстрі повинні зафіксувати це, а цього немає. Також на останній комісії ми призупинили розгляд семи заяв, тому що чекаємо фунціоналу реєстру», — ь Олександр Атрощенко, заступник чернігівського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради.

Наостанок традиційно розглянули звіт КП «Муніципальна варта» про виявлені та вирішені порушення на вулицях Чернігова.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button