Суспільство (відео)

Проблема мусульманської спільноти: чи створять у Чернігові окреме кладовище (Відео)

Створення в Чернігові окремого кладовища для захоронення людей, які за життя сповідували іслам – це проблема, яку понад сім років намагаються вирішити представники мусульманської громади міста Чернігова. Наразі безуспішно – керівники профільних структур міста у своїх відповідях, на офіційні листи-прохання про виділення території відповідають відмовою. Про свою позицію щодо організації кладовищ для релігійних громад міста вони вкотре заявили під час чергової наради Чернігівської міської ради.

«У нас вільної землі немає, треба докуповувати, зараз це, очевидно, не є головними пріоритетами діяльності місцевої влади, і очевидно, що до цього питання можна повертатись у час післявоєнний», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

Та окрім загального «не на часі», замість ґрунтовної відповіді чернігівські можновладці посилаються і на цілком конкретну статтю Закону України «Про поховання та похоронну справу».

«Все, що відбувається з похованнями, відбувається відповідно до Закону України «Про поховання та похоронну справу». Стаття 4 зазначає: всі рівні, незалежно від раси, нації, релігії, статі, віросповідання, всі рівні», — Ярослав Куц – начальник управління ЖКГ ЧМР.

Цю позицію від начальника управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради ми вже чули раніше. Утім, на противагу його словам виступив начальник Чернігівської міської військової адміністрації – у своєму коментарі для Челайн Дмитро Брижинський посилався на вже згаданий Закон України «Про поховання та похоронну справу», але на іншу статтю – 23-тю, «про організацію місць поховань».

«Тут чітко визначається, хто має право виділяти і які ділянки можуть бути виділені міською радою. Розділ третій, організація місць поховань. Тут прописано таким чином: «Рішенням виконавчих органів сільських, селищних, міських рад можуть бути відведені сектори для почесних поховань, поховань померлих військовослужбовців, а також сектори для поховання померлих – за національними чи релігійною ознаками». Тобто, це суто їхнє питання, якщо міська рада не ухвалює такого рішення, виконавчий комітет, то потрібно ставити питання, чому вони його не ухвалюють», — Дмитро Брижинський – начальник Чернігівської міської військової адміністрації.

Та на думку начальника житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради Ярослава Куца, в період воєнного стану ця стаття закону України «не на часі».

«Так, дійсно, стаття 23 говорить про те, що за рішенням виконавчого комітету може бути окремо виділена зона для військовослужбовців, а також за національними, релігійними переконаннями та таке інше. Але потрібно розуміти, що для цього треба викупити пай, привести його до ладу і, враховуючи сьогоднішній військовий стан і питання щодо допомоги військовим і тощо, тощо, тощо, я вважаю, що це питання абсолютно нормально можна почати розглядати вже після закінчення війни та скасування воєнного стану, це було логічно», — Ярослав Куц – начальник управління ЖКГ ЧМР.

Водночас у своєму коментарі для Челайн начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський зазначає, що це питання потребує негайного вирішення.

«Люди гинуть, люди помирають і наші військові, наші люди мають приналежність до різних релігійних конфесій – чому не на часі? Після того як буде закрите питання щодо затвердження регламенту взаємодії роботи виконавчого комітету ЧМР із міською військовою адміністрацією і я буду членом виконавчого комітету та буду долучений до цього, я це питання порушуватиму», — Дмитро Брижинський – начальник Чернігівської міської військової адміністрації.

Ми стежитимемо за вирішенням проблеми мусульманської спільноти міста Чернігова й інформуватимемо вас про нові події в розвитку цієї історії.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button