Суспільство (відео)

Програна «війна»: у Чернігові об’єднали два навчальні заклади (Відео)

Сльози і розпач у колективі Чернігівського професійного ліцею побуту: рішенням Міністерства освіти України від 26 червня навчальний заклад із півстолітньої історією, який знаходиться на КСК, приєднали до Вищого професійного училища побуту, що на Козацькій.

«Я зараз не маю права підпису фінансових документів, так, є наказ, зараз будемо проводити інвентаризацію. Усі матеріали передаватимуть ВПУ», — директор Чернігівського професійного ліцею побуту Тамара Копистко.

У Вищому професійному училищі побуту, навпаки, настрої позитивні. Колектив готується до учнівського поповнення. Найперше – ремонтують гуртожиток. Бо нині дітям, які переїдуть із КСК, доведеться жити тут.

«Достатньо місць у гуртожитку, предостатньо. Гуртожиток у нас має 4 поверхи… по 9 осіб. Це приблизно для 400 осіб ми маємо місце, щоб їх розташувати», — заступник директора Чернігівського вищого училища побутового обслуговування Світлана Новицька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МОН відповіли на запит Анни Романової щодо ліцею побуту

У ліцеї побуту, що на КСК, вже розпочалася інвентаризація майна. Описують усе, що нажили, – навчальні бази, аудиторії, спортивну залу.

«Я  думаю, що наш навчальний заклад достойний, у нас і навчальний процес вважався кращим, ніж в інших», — директор Чернігівського професійного ліцею побуту Тамара Копистко.

Колективу пообіцяли, що його не чіпатимуть і працюватиме він у рідному корпусі. Навчальну базу на Козацьку теж не перевозитимуть.

«Так, як нам сказали, а нам сказали, що весь педагогічний склад залишається, а технічний персонал… можливо, буде скорочення, так нам сказали», — майстер Чернігівського професійного ліцею побуту Наталія Бараковських.

«Скажемо так, зараз не планується їх скорочувати, а ми залишаємося – так питання не стоїть. Вони працюють своїм колективом у своєму корпусі, а ми працюємо своїм колективом у своєму корпусі», — заступник директора Чернігівського вищого училища побутового обслуговування Світлана Новицька.

Та в ліцеї, який юридично вже не існуватиме, частина колективу звільнилася з роботи, не витримавши звістки з Міністерства.

«Люди знали, що така обстановка, хто знайшов собі роботу – вони просто пішли на іншу роботу. Стільки часу вже ж боролися, але не все від нас залежить», — директор Чернігівського професійного ліцею побуту Тамара Копистко.

Причина злиття двох навчальних закладів – економія. Звівши докупи всіх учнів і вчителів, міська влада збирається заощадити два мільйони гривень. Економитимуть на гуртожитку. З того, що на КСК, учні переїдуть на Козацьку, але щодня їздитимуть на уроки до рідного корпусу.

«Це оптимально, це загальнодержавна тенденція до покращення умов навчання дітей, для цього потрібно, щоб було об’єднано оптимально, бо начальні заклади цього року набрали удвічі менше дітей, на жаль», — заступник начальника чернігівського міського управління освіти Віра Казимир.

І попри те, що зовсім недавно Міністерство освіти дало висновки, що ліцей КСК має достойний рівень і готує висококваліфікованих працівників, 1 вересня учні сядуть за парти вже нового навчального закладу. І їм доведеться щодня їздити на уроки через усе місто до вже рідного корпусу за власні гроші.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дитро Дриганов

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. В чем же экономия???? В том что учеба детей в училище обойдется родителям в два раза дороже??? Посчитайте дорогу. Их что будут возить на учебу и с учебы в общежитие бесплатно???? Атрошенко и Белогура очнитесь. Что вы делаете???? На одном новом асфальте и фонтанах город процветать не будет((((((

  2. А давайте оптимизируем міську раду і управління освіти(они арендуют помещение,что НЕ дёшево). Пусть мерия потесниться,Билогуру после обеда все равно не застанешь на рабочем месте…Василь заощадить на дороге,купил квартирку возле міськради… Я ЗА экономию на чиновниках,но не детях!!!

Back to top button