Суспільство (відео)

Прогресивні та цілеспрямовані: чернігівська молодь, що здатна змінювати світ (Відео)

Вони прогресивні, надзвичайно цілеспрямовані та відповідальні. Представники сучасної молоді не бояться виходити за рамки можливостей і змінюють уявлення про своє покоління.

А своєю щоденною діяльністю доводять – усе можливо!

Ходімо знайомитись із не надто відомими, але від того не менш яскравими представниками чернігівської молоді.

Сергій любить мандри, тварин і природу загалом. Але усвідомити свої можливості зміг тільки після подій Майдану. Тоді з’явилось шалене бажання негайно змінити життя навколо себе. А тому вже третій рік молодий хлопець активно формує екорух у Чернігові.

«Ми почали з друзями з елементарного – просто прибирати парки. Березовий Гай, Ялівщину, Земснаряд. І поступово це переросло в екорух,потім я почав цікавитись літературою на екотематику. І зрозумів, що в Чернігові немає руху в цій сфері, тим паче молодіжного. А зараз молодь виступає двигуном прогресу. І саме з молоддю мені комфортно працювати – це мої однодумці, друзі. Поступово ми перейшли на сортування сміття, здавали його на вторинну переробку, пластик, скло, макулатуру. Далі через соціальні мережі популяризували роздільний збір відходів у побуті серед населення. Для цього ми створили екокарту Чернігова. На інтерактивну Гугл-карту ми нанесли всі створені пункти прийому пластика, скла, макулатури. Паралельно почали займатися небезпечними відходами: батарейками, ртутними лампами», — розповідає член ініціативної групи «Еко-місто» Сергій Безбородько.

Наразі об’єдналися вже майже півтисячі волонтерів, аби дбати про екологічний стан міста. Серед інтересів активістів – озеленення Чернігова та захист рекреаційних зон від будь-яких зазіхань.

«Є багато перепон, але ми намагаємось у соціальних мережах і в медіа-просторі створювати позитивний образ цього руху, тому що людям треба вірити у світле майбутнє, і ми хочемо їх надихати, що разом ми будь-які перешкоди зможемо подолати. Треба почати з себе, долучати своє оточення і, поступово рухаючись, ми можемо все змінити в Чернігові», — підсумовує Сергій Безбородько.

Володимир – корінний чернігівець. Із дитинства вже знав, для чого народився – стояти на сторожі інтересів власної держави.

«Зі шкільних років. Спочатку був ліцей військовий, потім училище, потім університет закінчив», — ділиться молодший лейтенант державного науково-випробувального центру ЗСУ Володимир Данилець.

Тепер же Володимир служить у державному науково-випробувальному центрі та виконує важливу роботу.

«Насамперед ми захищаємо свою Батьківщину і суверенітет, а безпосередньо в центрі ми випробовуємо озброєння, яке в подальшому поставлятимемо на озброєння наших Збройних сил України. Мої обов’язки – обслуговування літальних апаратів, які проходять випробування або на них встановлене обладнання, яке проходить випробування. Я готую їх до вильоту», — розповідає Володимир Данилець.

Чернігівець побував і в зоні АТО, де також займався обслуговуванням літальних апаратів.

«Головне – треба бути завжди зібраним, успіх залежить від точності, від знання своїх обов’язків і їх правильного виконання», — відмічає він.

Хотіла бути стоматологом, займалась велоспортом, пробувала себе в танцях. Утім, сама доля вирішила за дівчину подальший шлях. 4 роки тому в танцювальному колективі, в якому на той час займалась дівчина, сталася страшна трагедія – від руки брата загинули тренери: Тетяна Хілкова та її донька Катерина.

Це був переломний момент – Аня поривалася кинути танці, але завдяки підтримці близьких знайшла в собі сили не просто продовжити заняття, а взяти на себе неймовірну відповідальність – у 16 років очолити колектив.

«Це була наша проблема, і ніхто інший, крім дітей, навчених цими людьми, не зміг би цього здійснити. Не розуміли, що це таке, не боялися. Але тепер розумію, що це важко», — розповідає тренер естрадно-спортивного танцювального колективу «Реверанс»  Анна Носенко.

 До обіду – навчання у виші, після – тренування до 10-ї вечора. І так день за днем. Наразі в колективі «Реверанс» танцюють 90 дітей. Із ними займаються кілька старших дівчат-тренерів. Аня розповідає: «Реверанс» давно став танцювальною сім’єю.

«Я хочу виховати людей, які будуть далі достойно йти по життю. З погляду перехідного віку, поганих звичок. Ми стежимо за цим. Вони мене бояться. Я всюди – Інстаграм, Фейсбук. Я спецагент 007. У плані тренувань, у нас стільки видів занять. Усе для дітей. Ми ходимо на природу, їздимо на море. Це життя, я не уявляю себе без цього», — відмічає Анна Носенко. 

Усе, що Аня намагається вкласти у своїх вихованців, сама колись отримала від загиблих тренерів.

«Перше – це любов до дітей і бути не вище за них, а на рівних із ними. Певна річ, технічна підготовка, дисципліна, вимогливість. Сльози – це шлях до перемоги», — вважає тренер естрадно-спортивного танцювального колективу «Реверанс» Анна Носенко.

25 річний Костянтин працює над серйозною розробкою – джерелом живлення на базі сонячних панелей, що дає змогу отримувати сонячну енергію в польових умовах.

«Таке невелике простирадло з гнучких панелей. Яке кріпитиметься на рюкзаку, а в середині буде розміщуватись невеличка платка з перетворювачем і акумуляторною батареєю. Наша розробка унікальна тим, що ми використовуємо гант-резистори, до цього вони мало де використовувались. В Україні й у нас на кафедрі – це перший досвід їх використання. Таким чином ми намагаємось добитися високого ККД пристрою», — розповідає аспірант кафедри біометричних радіоелектронних апаратів і систем ЧНТУ Костянтин Тительмаєр.

Джерело живлення призначатиметься для військових. Наразі пристрій проходить етап тестування.

«Найбільше задоволення отримуєш, коли готовий складний пристрій запускається та працює. Кайф отримуєш, коли щось складне, не зрозуміле більшості людей, ти його оживляєш та вдихаєш життя – і воно працює, як це має бути», — говорить Костянтин Тительмаєр.

Невдовзі молодий науковець поїде за кордон стажуватися, зокрема моделювати систему автономного живлення на базі сонячних панелей для клінік в Африці.

«Достатньо стійке переконання, що вчені – ботани, старі. Зараз усе починає змінюватися, зокрема в нас з’явилося фінансування. У нинішньої молоді енергії більше, але цю енергію треба вчасно скеровувати в правильне русло і давати їм поштовх, аби вони розвивалися в цікавому для них напрямі», — зауважує аспірант кафедри біометричних радіоелектронних апаратів і систем ЧНТУ Костянтин Тительмаєр.

Усі вони не побоялися колись зробити перший крок на обраному шляху. Молоді чернігівці натхненно працюють у рідному місті і по праву можуть вважатися взірцем для інших.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

 

Ще статті по темі

Back to top button