Суспільство (відео)

«Plastic Fantastic»: у Чернігові функціонує унікальна майстерня ресайклінгу (Відео)

Використані кришечки, пластикові пляшечки та ще кілька видів різноманітних виробів із пластику можуть отримати «друге життя» та стати новими речами або ж необхідними деталями – в Чернігові відновила свою роботу майстерня з переробки пластику «Plastic Fantastic».

«Стратегічне завдання майстерні з переробки пластику – зменшити кількість пластику, який відвозять на полігон, який потрапляє в навколишнє середовище та впливає на ґрунт, тварин, людей»,- Сергій Забара – волонтер ГО «ЕкоМісто».

Свою роботу в Чернігові майстерня розпочала ще у 2021 році. Утім, через початок повномасштабного вторгнення й активні бойові дії на території Чернігівщини було ухвалене рішення релокувати майстерню до Києва.

До Чернігова «Plastic Fantastic»  повернулася в листопаді 2023 року. Після паузи, пошуку перспективної локації і нової моделі роботи оновлена майстерня відкрилася в центрі «Перемога». Тож відтепер у Чернігові з новою потужністю стартує кампанія з сортування та збору пластику.

«Ми відновили збір кришечок і пластику 2 HDPE, аби перероблювати його на нові фантастичні речі.

Ми працюємо зараз із дитячими садками, а скоро, можливо, відновимо роботу зі школами Чернігова. Також намагаємося налаштовувати роботу із іншими громадами області»,- Сергій Забара – волонтер ГО «ЕкоМісто».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині оголосили конкурс «Альтернатива живій ялинці»

Отже, сировину зібрали. А що далі? Із зібраного й очищеного пластику з допомогою шредера роблять крихту, а вже з неї, залежно від потреб, використовуючи спеціальне оснащення, виготовляють різноманітні речі.

«Потім, коли ми маємо крихту з пластику, можемо її відправити до екструдера, інжектора або термопреса. Це три різні верстати, за допомогою яких ми можемо використовувати різні за своїм призначенням і функціоналом речі»,- Сергій Забара – волонтер ГО «ЕкоМісто». 

Наразі майстерня «Plastic Fantastic» співпрацює з Куликівською громадою – на їхнє замовлення виготовляють листи з пластику. Далі – більше, запевняє волонтер Сергій Забара.

«Ми маємо розуміти, що Україна, яка прямує до ЄС, повинна бути налаштована на те, що така переробка пластику, як у Європейському Союзі, має стати нормою. Має стати нормою навчитися сортувати, вміти сортувати і це робити»,- Сергій Забара – волонтер ГО «ЕкоМісто».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button