Суспільство (відео)

Протест у Новоселівці: що стало причиною бунту місцевих жителів (Відео)

17 лютого 2024 року кілька десятків жителів населеного пункту Новоселівка перекрили рух транспорту на околиці Чернігова, по трасі в напрямку Новгорода-Сіверського, пропускаючи лише автомобілі надзвичайників і військових. Причиною перекриття стала вимога місцевих жителів до КП «Чернігівводоканал» укласти договори на надання послуг із водопостачання з мешканцями села Новоселівка.

За словами місцевих мешканців села Новоселівка, наразі представники КП «Чернігівводоканал» відмовляються від підписання нових договорів, натомість пропонують жителям населеного пункту створити комунальне підприємство, через яке постачатимуть воду.

«Ні на яку голову не налазить… Кожен за те, аби все залишалось так, як є. І як могли порвати договір із нами, якщо в кожного з нас він був? У кого, звісно, не погоріли документи», — Віктор Кошилєв – житель села Новоселівка.

На думку жителів села Новоселівка, створення та подальша робота місцевого КП недоцільна, зважаючи на розташування населеного пункту, також це може спричинити здорожчання вартості послуг з водопостачання та водовідведення.

«Ми проти створення КП. Тому що дорого буде, це по-перше. І чому, якщо ми були від Чернігова, чому ми маємо десь там… У нас тут три кілометри до Чернігова, навіть менше, якщо від останнього будинку. Ми завжди були від Чернігова, ну, скільки у нас тут? 300 будинків. Зараз 150 залишилися, адже ще 150 розбиті. Там же потрібно бухгалтера, щоб порахував, і так далі, і тому подібне», — Людмила Дуда – жителька села Новоселівка.

«Обов’язково, а як же? Тому що потрібно буде організовувати КП, люди, працівники, потрібно зарплатню платити, запчастини купувати – вода подорожчає обов’язково», — Василь Козел – житель села Новоселівка.

«Ми ж платили вже років 10-15, а чому вони перервали з нами, хтозна… Ніхто точно не каже», — Віктор Кошилєв – житель села Новоселівка.

На своїй офіційній сторінці комунальне підприємство «Чернігівводоканал» прокоментувало ситуацію, що наразі сформувалася з водопостачанням у населеному пункті Новоселівка.

«Треба зазначити, що на території села Новоселівка водопровідні мережі НЕ НАЛЕЖАТЬ комунальному підприємству «Чернігівводоканал» і свого часу будувалися за кошти і силами місцевої громади. Чернігівське водопостачальне підприємство, відповідно до норм діючого законодавства, постачає воду до меж міста Чернігова, а далі цим питанням має опікуватись Киселівська громада, до якої відноситься село Новоселівка», – йдеться в повідомленні.

У своєму коментарі представники «Водоканалу» посилаються на рішення, що було ухвалено на нараді в Департаменті енергоефективності, транспорту, зв’язку та житлово-комунального господарства Чернігівської ОДА 6 лютого 2024 року. В ньому йдеться про те, що за результатами вищезгаданої наради було передбачено низку чітких заходів, спрямованих на усунення проблем із водозабезпеченням села Новоселівка.

«7-го лютого 2024 року було укладено додаткову угоду між КП «Чернігівводоканал» та Киселівською сільською радою про водозабезпечення населеного пункту Новоселівка. Таким чином водопостачання Новоселівки продовжено до 30.06.24, про що КП «Чернігівводоканал» повідомило мешканців  села, які минулого тижня зверталися до центру обслуговування споживачів підприємства. Подальше водозабезпечення населеного пункту цілком і повністю залежить від дій Киселівської селищної ради», – йдеться в повідомленні.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button