Суспільство (відео)

Менський індустріальний парк стане рушійною силою відновлення економіки на Чернігівщині (Відео)

Оптимальні умови для інвесторів і робітників, або аналог Кремнієвої долини – саме так можна описати ідею заснування індустріальних парків. Це спеціально виділена та запланована територія, на якій можуть розташовуватися різні комплекси підприємств. Зазвичай це ділянки площею не менше ніж 15 гектарів. А основна увага у створенні таких парків приділяється зручному доступу до інфраструктури й сировини, а також робочій силі та швидкій можливості вивезення готової продукції. Що, у свою чергу, зменшує затрати на логістику та знижує собівартість. Один із таких парків планують відкрити на Чернігівщині – в Менській громаді. Підготовчі роботи стартували у 2019 році.

«Робоча група працює в кількох напрямах одночасно. Це і розроблення концепцій індустріального парку, яким зараз займається департамент економічного розвитку ОДА. Це і приведення земельної та містобудівної документації у відповідність до вимог нинішнього законодавства. На сьогодні міська рада виходить на фінішну пряму. Тобто ми затвердили проєкт землеустрою, в нас є затверджений детальний план території.

Відповідно, в Генеральному плані передбачено це все.

Десь до осені ми будемо готові до того, щоб уже затверджувати концепцію індустріального парку та подавати її на затвердження до Міністерства економіки, як це передбачено законодавством»,- Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині розвиватимуть індустріальний парк «Менський» і шукають локації для нових індустріальних парків

Вигода від таких парків для держави і місцевих громад — це нові робочі місця, активізація господарської діяльності та соціально-економічний розвиток територій. Аби стимулювати інвесторів, держава додатково створює преференції.

«Тих, хто захоче брати участь як інвестор в індустріальному парку, держава звільняє на 10 років від сплати податку на прибуток. Місцевим радам дозволили приймати місцеві пільги. Ухваливши відповідне рішення, ми можемо звільнити від сплати земельного податку. Є відповідні пільги на ввезення імпортних товарів»,- Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради.

У зв’язку з воєнним станом у країні на рівні уряду також ведуться перемовини з міжнародними партнерами, аби забезпечити інвесторів страхуванням на випадок пошкодження від бойових дій. Загалом види виробництва розглядали різні – від машинобудування до легкої промисловості, втім, зараз найактуальніше – не допустити голоду в країні. Тож насамперед намагатимуться знайти інвесторів для харчової промисловості або сільськогосподарської переробки.

«Це 68 гектарів землі, це земельна ділянка, що була сформована з чотирьох ділянок. Є об’єкти транспортної інфраструктури в безпосередній близькості. Об’єкти електропостачання також поряд, очисні споруди. Також є можливість забезпечити підприємство газопостачанням. Якщо звідси глянути, то територія закінчується за тими дальніми деревами»,- Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради.

Окрім споруд промислового призначення, також планується облаштувати комплекс автомобільних стоянок, сучасних складів, торговельного комплексу, кафе та зон відпочинку. Більшість експертів вважає, що запускати індустріальні парки треба просто зараз, не чекаючи завершення війни. Адже вони стануть інструментом, що запустить роботу економіки та внутрішнє виробництво, а людям надасть робочі місця, які так необхідні сьогодні в Україні.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button