Суспільство (відео)

Провідник звуків: Микола Сукач – провідна фігура симфонічного виконання (Відео)

 «Так, як завдячують нам слухачі, які вони прекрасні слова нам говорять після концертів, це надихає, задля цього ми працюємо», — Микола Сукач – головний диригент симфонічного оркестру «Філармонія» Чернігівського обласного філармонійного центру.

Гра симфонічного оркестру завжди залишає незабутнє враження, а робота диригента надає виставі особливого звучання. Він не тільки веде музикантів, але й створює атмосферу, що переносить аудиторію у світ звукового мистецтва.

«Диригент насамперед постійно працює над собою. Диригент за пультом тоді працює нормально, коли він впевнений у тому, що він робить», — Микола Сукач – головний диригент симфонічного оркестру «Філармонія» Чернігівського обласного філармонійного центру.

Симфонічний оркестр захоплює злагодженістю всієї команди, але за цим стоїть титанічний труд кожного музиканта.

«Бувають конфліктні ситуації, і вони постійно. Бувають такі, що кажуть «Ну, мені незручно, отак усі грають, а ви тут що?!» Але це все залежить від рівня майстерності музикантів: що вищий рівень майстерності, то більше розуміння того, що диригент, усупереч усім, знає кінцевий результат своєї роботи. Треба знати всі інструменти практично і розуміти, як кому зіграти, тобто це такий невидимий пласт роботи, яку диригент робить усе життя», — Микола Сукач – головний диригент симфонічного оркестру «Філармонія» Чернігівського обласного філармонійного центру.

Микола Сукач вибирає концертну програму, зважаючи на багато чинників, серед яких важливе місце займає склад музикантів.

«Зараз у нас проблеми зі складом, багато виїхало, зараз усі ті музиканти, які співпрацювали з нами від самого початку існування оркестру, одразу пішли у військово-музичний центр і зараз вони військовослужбовці. Є кити та стовпи, на яких стоїть уся симфонічна музика, це Бах, Моцарт, Бетховен, Брам, а далі вже романтика. Ясна річ, що зараз ми оминаємо твори російських композиторів, просто не на часі, не хочеться дратувати людей, бо вони ці імена пов’язують зараз із рашистами. Але Баха, Моцарта нам вистачає, там цілий океан музики, мені дуже приємно, що на цих композиторів зала завжди повна», — Микола Сукач – головний диригент симфонічного оркестру «Філармонія» Чернігівського обласного філармонійного центру.

Серед українських симфонічних оркестрів чернігівський виділяється своєю кропіткою працьовитістю.

«Один мій друг сказав: «Ну, ти так глибоко копаєш, що я так не можу». Найбільш прискіпливе ставлення до роботи, саме до музики, а не до тексту, бо багато дуже оркестрів грали так: дві репетиції і поїхали. У нас постійно були солісти з найвищого ешелону виконавців світу. Тому весь час тягнулися до високого рівня, це дуже кропітка робота», — Микола Сукач – головний диригент симфонічного оркестру «Філармонія» Чернігівського обласного філармонійного центру.

Журналіст: Іра Пономаренко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button