Суспільство (відео)

Пухнасті модники: особливості грумінгу та чому треба водити тварин до салонів (Відео)

Персидський кіт Персик із Чернігова любить зустрічати гостей і гучні компанії. А щойно бачить масажер для голови, то просто муркотить від задоволення.

Цей поважний кіт ще й на вигляд як справжній лев. Така стрижка для нього не лише елемент стилю, а й порятунок від спеки. Зараз Персику вже шість років. Хазяйка Ксенія розповідає, що з трирічного віку водить свого улюбленця до грумера. Все почалось із того, що влітку через високу температуру повітря Персик почувався дискомфортно. Тому господарі й вирішили зробити йому нову зачіску.

«Відтоді ми стригли раз у півроку. Тобто він заростав доволі швидко. А останнім часом почали стригти уже кожні три місяці, бо ця «приправа», що з нього літає, вже нам не подобається. Тільки після стрижки він почувається таким вільним, наче з нього зняли кілька шарів ваги. Бігає по стільцях, стрибає з дивана на підлогу», — розповідає Ксенія Федорченко, хазяйка Персика.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куди звертатись, якщо треба зняти котика з висоти?

Регулярно ходить до грумера і бівер йоркширський тер’єр Даймонд. Господар Ігор каже, що для цієї породи потрібен хороший догляд за шерстю. Удома роблять тільки елементарні гігієнічні процедури, а от аби повністю задовольнити потреби собаки, раз на місяць водять її до спеціаліста.

«У нього відростає шерсть, відростаю кігті. Ксенія, відповідно, там усе підрізає, вирівнює. Плюс собака довгошерстий, його треба вичісувати. Ми вдома вичісуємо, є власний грумерський набір, але так як тут – бракує нам кваліфікації, щоб усе якісно зробити», — говорить Ігор, господар Даймонда.

Грумер Ксенія розповідає, що за тваринами треба обов’язково доглядати і не нехтувати регулярними стрижками та миттям. За її словами, навіть звичайний ковтун може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям тварини.

«Привозили котів із дач, вони були просто в панцирі, залишалось лише розрізати, поставити ґудзик – і буде гарний кожух. І коли знімають цей панцир, шкіра, яка не дихає, волога, подразнена. У багатьох навіть були гнійні виразки», — зазначає Ксенія Тимошенко, грумер.

Стрижки для котів рекомендують робити щонайменше раз на півроку. Якщо тварина не виходить на вулицю, то краще це робити кожні три місяці. Таким чином можна позбутися і зайвої шерсті в оселі. Для собак усе теж індивідуально. В середньому гігієнічна стрижка робиться раз на 1,5 місяця, а повна – кожні 3,5. А от мити тварин засобами для людей грумер категорично не рекомендує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чотирилапа зірка Інстаграму: кішка-блогер із Чернігова завойовує серця американців

РН шкіри в них інший. І через склад шампуню собака може дать алергію.

Ксенія працює грумером уже 7 років. За основною освітою вона хімік-біолог. Але раніше їй неодноразово доводилося стригти своїх тварин і тварин своїх родичів та знайомих. Тому Ксенія мала чималий досвід у цьому, який підкріпила спеціальними курсами для грумерів і семінарами. Каже, що в цій професії важливо знати психологію тварин та анатомію кожної породи.

«Якщо, наприклад, тварина занедбана, ти повинен розуміти, що під ковтуном може бути складка, бо там утворюються складки. Якщо ти цього не знаєш, то можеш просто пошкодити шкіру тварини. Коли вже грумер працює з твариною, яка його боїться, не знає, залазить до мами на плечі, треба бути спокійним, наполегливим. Жодних нервів, жодних криків, жодних смикань», — наголошує Ксенія Тимошенко, грумер.

Для тварини грумінг не є природним явищем. Хтось може боятися або просто не любити певні маніпуляції. Деякі тварини приходять до грумера після невдалих експериментів господарів, які через незнання могли ненароком поранити улюбленця, обрізаючи кігті чи шерсть. Тому краще це робити в спеціаліста, щоб тварина не відчувала стресу під час необхідних гігієнічних процедур.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button