Суспільство (відео)

ПВК «Рьодан»: що треба знати та як вберегти свою дитину (Відео)

ПВК «Рьодан», або ж «Редан» – новий термін, що впродовж останніх днів займає чималий пласт в інформаційному полі України.

Новий молодіжний рух, що виник у росії, а тепер активно шириться Україною, свою назву та символіку запозичив у героїв манги та аніме «Hunter x Hunter», за сюжетом якого «Геней Рьодан» – група бандитів, символом яких є 12-ногий павук.

Прихильники ПВК «Рьодан» також називають себе «павуками». Зображення членистоногих і цифри 4 – символіка, яку вони використовують, аби відрізнити своїх. Об’єднуючись у групи однодумців, підлітки влаштовують масові побиття в людних місцях.

У часовому проміжку останнього тижня в Україні відомо про понад 30 акцій, влаштованих учасниками цього руху.

«Для підлітків характерне бажання бути у групі, бути частиною спільноти. Вони бажають самоствердитися, отримати авторитет серед однолітків.

Підліток бажає завойовувати авторитет, його мета – бути першим, аби на нього звернули увагу, побачили, який він. Його не цікавлять шляхи, його цікавить – ким я буду. Серед підлітків поширюється ідея, що якщо ти агресивний, якщо ти в агресивній групі – це класно і модно. І ця жахлива ідея керує бажанням вступати та поводитися подібним чином», — практикуючий психолог Марина Польовик.

Новий молодіжний рух «Рьодан» в інформаційному просторі України визначають роботою російських спецслужб, аби дестабілізувати внутрішню ситуацію в країні. Утім, назвати його «новинкою» від «сусідів» складно, адже подібні течії існували завжди.

«Тут нема нічого нового. Ці субкультури  були завжди, в моєму дитинстві теж були – репери, рокери, районщина. Це відбувається, коли в суспільстві тяжкі моменти. Тоді це був розвал совка, зараз війна», — президент Чернігівської обласної федерації з панкратіону, керівник СК «Рукопашний бій» Сергій Петрикей.

Психолог радить: аби вберегти свою дитину від участі в горе-течіях, варто налагодити з нею дружній зв’язок. Стежте за життям і захопленнями підлітка, цікавтеся його дозвіллям. У разі, якщо спостерігаєте невтішні дзвіночки, намагайтеся ненав’язливо обговорити свої переживання з дитиною. 

«Потрібно звернути увагу на те, чи не змінилося харчування, режим сну, чи не стала дитина більш тривожною або, навпаки, більш агресивною. Будь які зміни в розпорядку дня – все це є ознакою того, що щось не так.

Потрібно цікавитися, що в дитини відбувається, чим цікавиться, але без осуду. Це має бути живий інтерес, щоб у підлітка з’являлося бажання ділитися», — практикуючий психолог Марина Польовик.

Живий інтерес і намагання максимально зрозуміти позицію дитини – основні інструменти, аби убезпечити чадо від біди. Утім, якщо власними силами впоратися не вдається – експерти радять звертатися до професіоналів.

«Якщо ви щось дивне помічаєте – це не привід одразу кричати на дитину, з’ясовувати якісь моменти в негативному руслі. Насамперед треба поспілкуватися. Якщо починається якась така систематичність, дитина пропадає ввечері, дитина замкнена, то краще звернутися до спеціалістів, вони порадять, що робити», — президент Чернігівської обласної федерації з панкратіону, керівник СК «Рукопашний бій» Сергій Петрикей.

Практикуючий психолог Марина Польовик зазначає, що участь дітей у подібних течіях – один зі способів самоствердитися. Утім, аби вберегти чадо від небезпечних методів, варто більше уваги приділяти її активному розвитку в різноманітних секціях, гуртках і в позитивних клубах за інтересами.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button