Суспільство (відео)

Ілюстрація творів Булгакова та Висоцького кістками: це треба бачити (Відео)

Люди це викидають на смітник, а Маргарита Гордієнко створює з цим справжні шедеври. Рештки риби – кістки, плавники та луску – чернігівська майстриня використовує як основу для своїх незвичних картин.

У роботу йде все – щука, короп, карась. Найтонші кісточки для роботи бере в оселедця, а в путасу – найхимерніші.

— Коли починаєш збирати, то виходить, що одна кісточка з однієї риби, друга – з іншої. Я не можу сказати, з якої риби я створила ту чи іншу композицію, — Маргарита Гордієнко, майстриня, створює картини з риб’ячих кісток.

Спеціально рибу для своїх картин жінка не купує. Використовує ту, яку готує для родини. Ретельно перемиває та відварює з содою – тоді кістки не гниють. Далі – тільки творчість.

Свої роботи Маргарита Гордієнко представила на виставці. Тут можна знайти панорами, присвячені творам Володимира Висоцького.

— Соловей-розбійник — головний, який влаштував застілля, Змій — «а от них был змей лукавый и слуга его вампир». «Пили зелье в черепах» – ось череп, ось вони п’ють зілля. «Ели бульники» – а бульники, це, як з’ясувалося, камені. «Танцевали на гробах, богохульники» – ну, це вже наступний етап, тут вони в мене ще сидять за столом, — Маргарита Гордієнко, майстриня, створює картини з риб’ячих кісток.

— Я захоплююсь літературою, тому дуже цікава робота «Майстер і Маргарита» Булгакова – пізнавані події там, цікаві також за творами Пушкіна, наші, відомі з дитинства твори Пушкіна – створили композицію, — Лариса Поліщук, завідувач відділу мистецтв Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Короленка.

Діти найбільше оцінили панорами-ілюстрації до казок, дівчатам до вподоби Царівна-Жаба.

— Я читала цю казку і мені дуже сподобалась ця героїня. Я навіть не уявляла, що можна зробити її з кісток, — Олександра Бутько, відвідувачка виставки.

Якщо не знати, що картини зроблені з кісток, – здогадатись складно. Треба ретельно придивитись до роботи.

 — Моя перша думка, коли я бачу це, мені здається – це дуже м’яке, дуже цікаве. Думаєш, з якого матеріалу картини?! Потім я бачу, що це як маленькі кісточки! І це дуже цікавий матеріал, унікальний матеріал, — Кайл Колд, волонтер Корпусу Миру.

Маргарита Гордієнко сьогодні на пенсії. Оригінальною творчістю займається лише третій рік. Свої роботи не продає. Повісити картини з кісток у себе вдома можуть наразі тільки друзі та рідні, які отримують їх у подарунок.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button