Суспільство (відео)

Музей поліської етнографії: в Чернігові виношують грандіозні плани культурного прориву (Відео)

Музей етнографії, що передасть весь колорит нашої поліської культури – це мрія, яку вже давно виношує Людмила Зіневич і весь великий бібліотекарський колектив Чернігова.

«У Чернігові немає музею етнографії, а регіон настільки цікавий, настільки унікальний, що хотілося б, аби чернігівці й туристи мали змогу познайомитись із нашою місцевою культурою», — Людмила Зіневич, директор Чернігівської міської центральної бібліотечної системи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині з’явиться музей навколосвітнього мореплавця

Сьогодні переважно на власному ентузіазмі працівників закладу в бібліотеці імені Коцюбинського було відкрито виставку автентичності. Серед планів – її укорінення, розширення та удосконалення.

«Взагалі це дуже цікаво для молоді, для людей похилого віку. Бо не всі це знають, не всі знають нашу історію. А люди повинні про це знати», — Людмила Харитончик, заступник директора Чернігівської міської ЦБС.

Зараз виставка тимчасова, але до Різдва та Старого Нового року її намагатимуться зробити постійною. Вишиті сорочки, корсетки, рушники, тканини, різні техніки вишивки, ужитково-побутове мистецтво – глечики, тарілки, ложки тощо. Все це передає нашу культурну особливість.

«Дуже хотілося б зберегти цю звичаєву культуру. Тому ми мріємо, що при бібліотеці діятиме центр поліської автентики. Ми вже працюємо в цьому напрямку. В нас пройшли реконструкції Андріївських вечорниць. Колись перед Різдвом дівчата збиралися, працювали, жартували, вчили пісень», — Людмила Зіневич, директор Чернігівської міської центральної бібліотечної системи.

Андріївські вечорниці – це перші, але не останні реконструкції та гуляння в національному стилі, які готують міські  бібліотекарі до новорічно-різдвяних свят. Тому всі зацікавлені чернігівці ще матимуть можливість відчути всі смаки поліського колориту.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button