Суспільство (відео)

Районні депутати саботують процес роздержавлення ЗМІ (Відео)

 

Влада Чернігівщини не хоче відпускати поки що комунальні засоби масової інформації у вільне плавання, а відтак блокує реформу з роздержавлення ЗМІ. З січня цього року розпочався її перший етап, і районні газети вже на порозі судової тяганини.

«Колектив однозначно налаштований реформуватися вже в першому етапі. Районна державна адміністрація прийняла відповідне рішення, а районна рада виходити із співзасновників ніяк не хоче», — редактор Новгород-Сіверської районної газети «Сіверський край» Ганна Халіман.

Новгород-Сіверська, Ріпкинська і Менська районні газети досі не можуть добитися у своїх районних депутатів одноголосного рішення про роздержавлення. Поки що народні  обранці цих трьох районів бояться нажити собі ворога в обличчі незалежної районної преси. Головний редактор Новгород-Сіверської газети Ганна Халіман каже, що редакція вже чекає часу, коли сміливо напише про бездіяльність своєї влади.

«Новгород-Сіверська газета прибуткова, успішна, вона дешево обходиться районному бюджету. за висвітлення діяльності районна рада нічого нам не платила. Виходило, навпаки, що ми їх спонсорували і тепер їм важко злізти з цього воза, який їх так добре віз і вони не хочуть з нього злазить», — Ганна Халіман.

В Україні на першому етапі реформування мають роздержавити 250 комунальних видань. Майже в кожній області є ті, хто саботує цю реформу – це органи місцевої влади. Національна спілка журналістів радить вирішувати питання в судовому порядку.

 «Дуже важливим варіантом виходу із ситуації буде прийняття змін до Закону України про реформування для того, щоб зробити цей шлях менш складним, щоб усунути тих, хто гальмує цей процес», — головний юрисконсульт Національної спілки журналістів України Тетяна Катюжинська.

На Чернігівщині під Закон України «Про реформування державних і комунальних ЗМІ» підпадають 25 обласних і районних газет, із них 14 мають роздержавити вже до кінця року. Решта стане незалежною у другому етапі. До кінця 2019 року в Україні не залишиться  жодної комунальної преси.

«Комунальні газети знаходять у жорсткому політичному тиску. Вони не можуть виготовляти якісни продукт, бо в більшості випадків співзасновники диктують, що треба писати, як і навіть на якій сторінці», — голова ГО «Асоціація регіональних ЗМІ»Олександр Назаренко .

Асоціація регіональних ЗМІ нині проводить зустрічі з редакторами державної та комунальної преси по всій країні. Тренінг організували і для наших очільників районних газет. Їх вчили, як заробляти гроші після звільнення з-під контролю влади. Головний месидж, який нав’язують редакторам, – вважати газети бізнесом, а не медійним ресурсом.

Ще статті по темі

Back to top button