Суспільство (відео)

Аскези та марафони без солодкого: які підводні камені чекають шанувальників і на що варто звернути увагу (Відео)

У соціальних мережах дедалі більшої популярності набирають аскези та марафони без солодкого. Ідея звучить добре, адже надмірне споживання цукру може нашкодити здоров’ю. На думку ВООЗ, якщо їсти по 51 і більше грамів цього продукту кожен день, це може спровокувати захворювання різних органів і призвести до ожиріння. Утім, на практиці заборона їсти солодке зумовлює ще більше додаткових проблем.

«Будь-які аскези, марафони без цукру, марафони без сну вони ще більше впливають на наш стрес. Нам у житті вистачає того стресу, і якщо ми будемо думати: я хочу солодке, але я собі не дозволяю цього і чекаю, коли настане той час, то ми свідомо переїмо. Ми просто свідомо візьмемо той торт і з’їмо не шматочок, не для задоволення, а поки він не закінчиться.

Ми щодня приймаємо якісь рішення, і якщо це рішення про відмову від цукру, то треба себе спитати: щоб що? Навіщо я це роблю?

Щоб бути здоровою і ніколи більше в житті не їсти нічого з цукром? Якщо так, це добре, це класно. І можливо, це вам і допоможе, але звичайній людині все ж таки треба відчувати всі ці смаки. Тому що вони допоможуть відчувати смак самого життя», — експерт зі здорового харчування Наталія Маркова.

Науці також відомо про здатність глюкози стимулювати утворення дофаміну, що породжує почуття щастя й ейфорії, а також може поліпшувати самопочуття, особливо під час стресу. Тому якщо у вас після тяжкого робочого дня виникає бажання з’їсти тістечко, то це нормальна реакція організму і не треба за це себе карати.

«ВООЗ у своїх рекомендаціях здорового харчування для всього населення не рекомендує прибирати цукри взагалі. Вона каже: обмежуйте. Тобто якщо ви з’їсте маленьку цукерку, невеличку шоколадку або що ви любите, наприклад, сінабон, то це обмеження, але не уникнення їжі, тому що немає сенсу в цьому», — експерт зі здорового харчування Наталія Маркова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як впоратися з переїданням: поради експерта зі здорового харчування

Якщо ви відчуваєте, що споживаєте більше солодкого, ніж іншої їжі, то експерти рекомендують застосовувати певні прийоми.

«Ви можете собі поставити завдання з зірочкою: до їжі, яку ви вибрали, наприклад, це «Наполеон», я його теж дуже люблю,

Ми додаємо те, що містить білок. Це може бути сир, йогурт, сметана, тобто як закуска. І друге – це завдання з двома зірочками: додати те, що містить клітковину, а це дуже гарно для нашого організму. Це те, що допомагає нам відчувати довшу ситість, допомагає бути більш здоровими. Тож спробуйте з’їсти і білкову їжу, і клітковину, і додати собі той «Наполеон», — експерт зі здорового харчування Наталія Маркова.

Пам’ятайте, будь-які заборони в харчуванні не призводять до довгострокових результатів, тому не варто розділяти їжу на корисну та погану. Можна з’їсти і шоколад, і печиво, і навіть тортик — справа тільки в кількості та поєднанні.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button