Суспільство (відео)

Реабілітаційні центри Чернігівщини: особливості відновлення (Відео)

Реабілітація — це невід’ємний комплекс заходів, спрямованих на відновлення здоров’я. Про розвиток реабілітаційних послуг на Чернігівщині та про те, де їх можна отримати безкоштовно, розповів начальник Управління охорони здоров’я обласної військової адміністрації Андрій Лінник.

«На сьогодні заклади охорони здоров’я Чернігівської області, їх дев’ять, уклали договір із Національною службою здоров’я України на надання реабілітаційних послуг. На території міста Чернігова – це Обласна лікарня, Обласна дитяча лікарня, міські лікарні №2, №3 і №4, і Чернігівська центральна районна лікарня. В області – це Ніжинська центральна  міська лікарня та Ічнянська і Менська міські лікарні», — Андрій Лінник, начальник Управління охорони здоров’я обласної військової адміністрації.

Ліжковий фонд у реабілітаційних центрах регіону на сьогодні становить 240 місць, а стаціонарну допомогу отримують 189 пацієнтів. План реабілітації розробляється для кожного пацієнта індивідуально.

«Реабілітація починається після гострого періоду хвороби чи травми, так вона і називається: післягостра реабілітація. Вона починається в стаціонарних умовах і продовжується після виписки пацієнта зі стаціонару на амбулаторному рівні», — Андрій Лінник, начальник Управління охорони здоров’я обласної військової адміністрації.

Реабілітація має тривати не менше ніж два тижні в стаціонарних умовах і три тижні – на амбулаторному етапі.

«Якщо це амбулаторний пакет, то на одного пацієнта сплачується приблизно 11 тис. грн, якщо це стаціонарний пакет, то тут залежить від того, за скількома напрямками проводиться реабілітація. Якщо це один якийсь напрямок, наприклад серцево-судинна система чи опорно-руховий апарат, це приблизно 20 тисяч сплачують за пролікованого пацієнта. І якщо реабілітація проводиться за кількома напрямками одночасно, то це 33 тисячі гривень», — Андрій Лінник, начальник Управління охорони здоров’я обласної військової адміністрації.

Реабілітація після хвороби є запорукою відновлення та важливим процесом, що може значно покращити якість життя людей. Тому не варто відкладати її на потім.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button