Суспільство (відео)

Ремонт сусіда виявився гучніший за сирени (Відео)

У вівторок зранку в Чернігові та області перевіряли аварійну систему оповіщення. Тривожні звуки пролунали о 10.00.

Востаннє систему перевіряли у 2014 році, тоді із 37 не спрацювали 7 сирен, вони і зараз залишаються несправними. Причиною цього є їх розташування на підприємствах-банкрутах, де обслуговування обладнання просто не проводиться. На жаль, 100% покриття в місті не має, найпроблемніший район із цього погляду – Масани. Масив відносно новий, і там сирени просто не встановлені. Найкраще сигнал почули жителі мікрорайону Рокоссовського, тут зосереджено багато підприємств – «Укртелеком», ПАТ «ЧЕЗАРА», КП «Чернігівське тролейбусне управління».

«Взагалі так зразу почув».

«Я проходив біля ринку, чутно добре».

«Так, я чув оголошення , що по області проводиться перевірка».

«Розбудить людей, але, думаю, не всі зрозуміють, до чого воно».

«Щойно почула».

«Не зовсім було добре, слабенько було чутно. От коли показували, то звук був кращий. Буде чутно людям, я думаю, якщо щось, але, не дай Бог, звісно».

«Сирену, так, було чутно».

«Ні, не чули».

«Я від вас тільки дізналася».

«Чула в районі Міськсаду».

«Добре було чутно, знак тривоги».

«Я взагалі не чув. Щойно з дому вийшов».

У соцмережах люди також почали активно обговорювати подію. Ті, хто перебував у квартирах, або зовсім не почув, або ремонт сусіда виявився гучнішим.

У департаменті цивільного захисту та оборони визнають, що сирен на сьогодні недостатня кількість.

«Сирени були ввімкнені на повну потужність, але вони були призначені на ту забудову, що була в 70-80-х роках по місту. Зрозуміло, що за цей період місто змінилося, з’явилося дуже багато високих будинків, вони й погіршують озвучення території міста», — зауважує начальник Управління організації цивільного захисту, інформації та зв’язку Володимир Селюченко.

На майбутнє передбачено модернізацію шляхом використання цифрових технологій. Для цього вже використовують Перше національне радіо та частоти 101.4 «Наше радіо», також тривають переговори з іншими операторами. Але слід пам’ятати: якщо не буде електроенергії, ці канали не зможуть працювати, як і сирени. Як альтернативу в таких випадках використовують церковні дзвони.

Журналіст Марина Шолох

Оператор Сергій Бутько

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button