Суспільство (відео)

Ремонтують і купують: у Чернігові збільшується кількість велотранспорту (Відео)

Чернігів завжди був серед велолідерів в Україні. Чернігівські веломандрівники неодноразово встановлювали рекорди з подорожей, та й більшість чернігівців використовувала цей вид транспорту як основний. Екологічний, мобільний, до того ж сприяє активному способу життя. А з початком бойових дій, коли в місті спостерігався дефіцит пального і громадський транспорт не працював, велосипед узагалі став головним помічником у переміщенні.

Продавці велотранспорту відзначають зростання попиту, утім, кажуть, що насамперед чернігівці намагаються відремонтувати вже наявні велосипеди. А тому послуга сервісу та замовлення деталей є найпопулярнішою.

«Так, Чернігів пересідає на велотранспорт більше, ніж до того. Але переважно люди намагаються відремонтувати навіть те, що в них є. Ті, в кого взагалі нічого не було, то купують. А хто щось мав – намагається відновити та використовувати», — Максим Павленко, займається ремонтом і продажем велосипедів та супутніх товарів.

Серед нових велосипедів найбільшою популярністю у покупців користуються моделі для щоденного використання.

«Запитують дешевші моделі, люди шукають не транспорт для задоволення, а саме транспорт для пересування – на роботу та з роботи. Намагаються купити якісне, але за гуманні гроші», — Максим Павленко, займається ремонтом і продажем велосипедів та супутніх товарів.

Серед представлених у місті моделей є як імпортного виробництва, так і українського. Останні ж унаслідок російського вторгнення зазнали значних збитків.

«Важко з постачанням для тих виробників, які займаються складанням велосипедів. Дуже постраждав київський завод ARDIS, на склад до них прилетіло, тож зникло чимало запчастин. Важко також виробникам, які замовляли з-за кордону на інших заводах і завозили до України. Бо, знову ж таки, всі порти зачинені, доставка і логістика зараз відсутні», — Максим Павленко, займається ремонтом і продажем велосипедів та супутніх товарів.

Загалом ціна по місту коливається в діапазоні від 6 до 13 тисяч гривень, але спеціалісти радять передусім звертати увагу на виробника і якість.

«Виробник має значення, кожен виробник дотримуватиметься тієї планки, яку він заявляє. Хтось ставить високу, хтось – нижчу. Якщо дивитися на вигляд, то сталева втулка або сталева вилка – якості в таких велосипедах не буде. Навіть новий велосипед довго не служитиме», — Максим Павленко, займається ремонтом і продажем велосипедів та супутніх товарів.

Окрім самих велосипедів, зараз є великий попит на супутні товари з амуніції та захисту, особливо від крадіжок.

Спрогнозувати на майбутнє вартість велосипедів і деталей наразі ніхто не береться, все залежатиме від курсу долара та від самої логістики, бо більшість імпорту надходить із країн Азії та Європи. На сьогодні ситуацію тримає наявність товарного запасу на складах.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button