Суспільство (відео)

Власні квадратні метри: як отримати жило за кошти державної субвенції (Відео)

Чернігівець Станіслав Калугін із 2008 року перебуває на квартирному обліку. Він має статус особи, позбавленої батьківського піклування. Тепер він разом із родиною може придбати власне житло за кошти державної субвенції. Таке рішення підтримала профільна комісія міськради.

«Сьогодні ми на розгляд виносимо одне питання про надання згоди про перерахування коштів із рахунку особи з числа дітей, позбавлених батьківського піклування, за житло, що купується»,- Сергій Фесенко, заступник чернігівського міського голови.

«Придатне до життя, можна заселятися і жити. – Ви попросили два місяці, щоб вивезти речі? – Так. І щоб зробити косметичний ремонт.  Були ще варіанти, але вони були гірші»,- Станіслав Калугін, отримав житло.

«Придбаває двокімнатну квартиру, загальною площею 47,5 м2, житловою площею 25,7 м2. Комісійно житло було обстежене, воно придатне для проживання. Всі комунікації є в наявності. Це квартира в одноповерховому будинку. Там дві кімнати, кухня, туалет. Житло придбавається за рахунок субвенції, що була виділена – 473 тис. 537 грн»,- Олена Зінченко, начальник управління служби у справах дітей ЧМР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні з 1 лютого подорожчають пластикові пакети

Олена Зінченко розповіла, що, згідно з розподілом, облдержадміністрація виділила 5 млн гривень субвенції на Чернігів. Спершу на ці кошти претендували 18 осіб. Четверо були зняті з обліку.

«Залежно від віку виділялася грошова компенсація. Ті, хто від 23-х до 35 років, – це 487 тисяч 357 грн. Віком від 35-ти – 200 тисяч. У нас уже придбано три житла, тобто із 14 осіб три особи придбали. Двоє в Чернігові й одна – в Городні. Ще дві особи вже придивилися житло і мають на меті придбання»,- Олена Зінченко, начальник управління служби у справах дітей ЧМР.

Кошти на придбання житла можуть отримати особи з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на квартирному обліку. Вони повинні мати документи, що підтверджують відповідний статус і те, що людина перебуває на квартирному обліку.

«Там відсоткове співвідношення. Тобто 70% — особи від 23-х до 35-ти, те, що ви сьогодні бачили. Якщо вони знаходять житло на таку суму, то вони купують на таку суму. Якщо вони знаходять житло на більшу суму, то вони докладають свої кошти на спецрахунок, в договорі прописується повна сума й відбувається перерахування повної суми на рахунок покупця»,- Олена Зінченко, начальник управління служби у справах дітей ЧМР.

Розподіл відбувається відповідно до того, коли людина поставлена на квартирну чергу. Придбати таким чином житло в Чернігові можуть і мешканці області, якщо мають таке бажання.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Михайло Пронін

Ще статті по темі

Back to top button