Суспільство (відео)

Ресторан на Чернігівщині пропонує пообідати у товаристві Сталіна та Леніна (Відео)

У той час, як по всій Україні майже завершено декомунізацію, в Прилуках працює ресторан, в якому висять радянські прапори, герби, вимпели, лозунги та портрети диктаторів. За п’ять років існування закону про декомунізацію все це не зняли, ідеться в сюжеті ТСН.

В першу секунду губишся – чи це, бува, не музей тоталітаризму: серпи і молоти, прапори СРСР, герби колишніх радянських республік, гармошки, самовари та інші ознаки веселого життя епохи соціалізму. Радянські диктатори на будь який смак: від Леніна спочатку в дитячому віці і вже до геть дорослого – до Сталіна та, звісно ж, Хрущова. Насправді це ресторан у центрі Прилук на Чернігівщині.

Пояснити, чому тут так грубо порушується закон про декомунізацію, спочатку просимо офіціанта – він ігнорує прохання говорити державною мовою та відповідає російською: «Не я його придумував». Адміністраторка Євгенія пояснює, що це просто такий стиль закладу, і існує він давно: «Років, мабуть, вісім». Але з травня 2015 року офіційно вступив у силу закон про декомунізацію. За ним, такий дизайн ресторану поза законом, а покарати за нього можуть тюрмою на строк від 5 до 10 років.

Харківський активіст Вадим Поздняков пояснює, що більшість об’єктів вдалося декомунізувати, майже не лишилося Ленінів, а Сталіна вшановує лише Чернігівщина. «Загалом залишилися десь 200 обєктів, лідери це Харківська область та Одеська», — каже він. До Прилук десталінізація, почата ще в СРСР після смерті диктатора, досі не дійшла. Адміністраторка переконує – засуджувати за репресії не можна. «Мені 22 роки, я в той час не жила. Я не знаю, чесно кажучи. Те, що пишуть зараз в книжках, в історіях – її змінюють кожен рік. Нам спочатку в школі розказують одне, потім розказують інше. Так що я не знаю, кого слухати і кому вірити», — пояснила вона.

Викликані на місце поліцейські дивуються. «Вам це заважає?» — запитують вони журналістів. Згодом з’являється слідча група, всі роблять здивовані обличчя, наче й не знали про існування в місті такого закладу. Заяву обіцяють розглянути, а вже через 15 хвилин на вказаний у заяві номер телефону дзвонить людина, яка представляється адвокатом ресторану. І відмовляється пояснити, звідки в нього взявся номер. Пояснити причину дзвінка він так і не зміг, але пообіцяв, що власники обов’язково виправляться і змінять інтер’єр. А в поліції заявили, що вже відкрили кримінальне провадження.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Автор: Кореспондентка ТСН Наталя Нагорна

Ще статті по темі

Back to top button