Суспільство (відео)

«Різдвяна капела»: у Чернігові залунає автентична колядка (Відео)

Цьогоріч на Різдво в Чернігові залунає автентична колядка. Метою проєкту «Різдвяна капела» є привернення уваги до традицій святкування Різдва в нашому регіоні та відтворення автентичного різдвяного дійства.

«Загалом якщо говорити про «Різдвяну капелу», то це, очевидно, історія, яка почалася з літа. Власне, дуже хотілося взимку на Різдвяні свята подарувати людям невеличку казку. Адже ніщо так не повертає нас до приємних моментів, як родинні свята. А в сьогоднішніх реаліях очевидно, що ми всі в пошуку чогось тихого і затишного», — Катерина Литвин, заступниця начальника Управління культури та туризму ЧМР.

До участі в проєкті були залучені громади Чернігівщини, за допомогою яких відбулося формування бачення Різдва минулого століття.

«Щоб зрозуміти, якою була Чернігівщина в період ХХ століття, як вона святкувала, ми пішли на співпрацю з громадами Чернігівщини. Ми їм надіслали листи, на відповідні управління, щоб вони дали відповіді на незначну кількість запитань. Але ще й проговорили зі своїми старожилами те, як вони святкували в дитинстві Новий рік. Ми отримали колосальну картину того, якою була Чернігівщина на Різдво. Тепер ми знаємо, з чого і як готували кутю, як заносили сіно і як заносили дідуха, де ставили ялинки, з чим це було пов’язано, чим прикрашали», — Катерина Литвин, заступниця начальника Управління культури та туризму ЧМР.

Проєкт у Чернігові стартує на початку листопада, аби вже в грудні представити містянам автентичну колядку Чернігівщини.

«14 листопада спільно з музичною школою №2 ми запросимо на перші заняття дітей, щоб вивчити колядки, притаманні безпосередньо нашому регіону. Розказати про оцю традицію. Заняття будуть для малої вікової категорії, 6-9 років, в один день, і в інший день – ми зараз це обговорюємо – для старшої категорії. І кожне заняття супроводжуватиметься майстер-класом», — Катерина Литвин, заступниця начальника Управління культури та туризму ЧМР.

Долучитися до проєкту, перейнятися історією та культурою Чернігівщини минулого століття можуть усі зацікавлені. Для цього треба стежити за оновленнями сторінки Туристично-інформаційного центру у фейсбуці – на початку листопада тут з’явиться форма для реєстрації учасників у проєкті.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button