Суспільство (відео)

Розвиток Чернігова в умовах війни: основні пріоритети розвитку міста в 2023-му (Відео) 

У новому році сума мінімальної заробітної плати для чернігівців зросте на 150 гривень. Про це говорили на черговому засіданні виконкому. Окрім бюджету, обговорили також низку таких організаційних питань, як: встановлення очисних мініспоруд на Стрижні, зміну в організації харчування дітей у закладах освіти та надання одноразової матеріальної допомоги при народженні дитини.  Основний акцент, утім, був саме на питаннях фінансових, адже влада міста активно готується до затвердження місцевого бюджету на 2023 рік. 

«Державний бюджет на 2023 рік був ухвалений 3 листопада поточного року. Цим бюджетом уже враховано основні макроекономічні показники, зокрема індекс споживчих цін на рівні 30% до попереднього року. Також враховані розміри мінімальної заробітної плати, вона становитиме 6700», — Олена Лисенко – начальник фінансового управління ЧМР.

Незмінними залишаються розміри першого тарифного розряду — 2897 гривень та прожитковий мінімум для працездатних осіб, що становить 2684 гривні. 

«У результаті в нас відбувається зростання мінімальної заробітної плати лише на 150 гривень. Якщо середня заробітна плата за 2022 рік становила 6550, то на наступний рік – 6700. Загалом дохідна частина на наступний рік прогнозується на рівні 3 млрд, на 5,7%, ніж заплановано на поточний рік. Звертаю увагу, що це саме наші надходження, без взагалі трансфертів із Державного бюджету», — Олена Лисенко – начальник фінансового управління ЧМР.

Затвердили і шляхи розвитку Чернігова в 2023 році. Основний акцент ставлять на відновлення інфраструктури міста, що постраждала під час активних бойових дій. 

«Основні пріоритети на 2023 рік: забезпечення життєдіяльності міста Чернігова та нагальних потреб його мешканців, зокрема в особливий період. Комплексне відновлення пошкоджених інфраструктурних об’єктів, забезпечення процесу надання якісних медичних, освітніх і транспортних послуг, в тому числі в умовах воєнного стану», — Віталія Ярещенко – заступник начальника управління економічного розвитку міста ЧМР.

Також на засіданні виконкому затвердили проєктну програму надання одноразової матеріальної допомоги членам сімей загиблих Захисників та Захисниць України. Разом із цим у 2023 році міська влада планує продовжувати виплати за всіма наявними програмами підтримки громадян, які постраждали внаслідок збройної агресії.  

«Що стосується соціальної підтримки населення, що постраждало внаслідок російської військової агресії, – то на наступний рік ми також передбачаємо продовження програми одноразової матеріальної допомоги власникам приватних житлових будинків знищених та пошкоджених унаслідок військової агресії, часткову компенсацію за встановлені вікна, продовження капітальних ремонтів житлового фонду й уже сьогодні проголосована була програма щодо надання разової матеріальної допомоги членам родини загиблих Захисників та Захисниць України, які були зареєстровані в місті Чернігів», — Олена Лисенко – начальник фінансового управління ЧМР.

Та не забуваємо, що в сучасних умовах усе доволі відносно. Наявний проєкт бюджету створений з урахуванням теперішньої ситуації та наявних фінансових можливостей країни. Утім, чернігівцям потрібно бути готовими до можливих змін. 

«Звісно, бюджет буде виконуватися в межах отриманого фінансового ресурсу, можливо, буде корегування, але на сьогодні, за тими розрахунками, які у нас є, це залежатиме від воєнного стану та стану, в якому перебуватиме місто», — Олена Лисенко – начальник фінансового управління ЧМР.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button