Суспільство (відео)

Розвиток, незламність і патріотизм: життя села на півночі Чернігівщини в умовах війни (Відео)

Сучасна поліцейська станція, хаб для дітей та молоді, офіційний орган самоорганізації населення та ще чимало різногалузевих нововведень та покращень, для того аби рідний населений пункт ставав дедалі сучасним і комфортним для життя. Найбільше в Сновській громаді село Кучинівка – яскравий приклад поступового та успішного вдосконалення рідного краю: все описане перед цим – це те, що вже повноцінно функціонує тут та відчутно покращує життя місцевого населення.

«Є таке прагнення: показати людям, що життя в селі можливе, комфортне, якісне. Жити в селі можна, можна розвиватися, заробляти, виховувати та народжувати дітей. Тобто жити повноцінним життям, повноцінного українця. В мене була мрія, я зараз кажу без жартів, на повному серйозі: я бачу Кучинівку зразковим селом для початку Чернігівської області», — Павло Солодовник – житель села Кучинівка; депутат Сновської міськради.

Утім через повномасштабне вторгнення довелося суттєво «покроїти» план вдосконалення села – замість запланованого потужного темпу і створення нових робочих місць, вирішили поступово втілювати в життя заплановані покращення, адже основна увага жителів та керівництва села наразі – допомога ЗСУ.

Одним з най глобальніших проектів з розвитку села, стало відкриття поліцейської станції. Від стадії ідеї до відкриття станції минуло більше року, та все ж таки, в травні 2023 року, в населеному пункті Кучинівка відкрили нову поліцейську станцію.

«У нас працює зараз і поліцейська станція, і це дуже добре, що вона у нас є, адже часто трапляються такі ситуації, які ми не можемо без дільничного вирішити, адже чимало є жителів, які неадекватно себе ведуть, тому що він зараз працює і нам стало спокійніше», — Олена Недвига – староста села Кучинівка.

«Я проводжу щомісячно аналіз, фактично, як показує, аналіз, з початком моєї діяльності був значний зріст звернення громадян. На даний момент кількість звернень на лінію 102 суттєво зменшився, у зв’язку з тим, що я на місці і надам допомогу у будь-якому випадку», — Андрій Марухленко — поліцейський офіцер громади Корюківського районного відділу поліції.

«Нова машина, офіцер громади, який патрулює, який забезпечує громадський поряд, це, як на мене, важливий плюс, тим паче в населеному пункті прикордонної громади. Поступово село перетворюється в своєрідний безпечний осередок», — Павло Солодовник – житель села Кучинівка; депутат Сновської міськради.

Також в Кучинівці створений та повноцінно функціонує культурний хаб. Наразі він облаштований найнеобхіднішим обладнанням та меблями, аби забезпечити цікаве дозвілля як для наймолодших жителів села, так і для дорослих.

«Ми зараз знаходимося в культурному хабі, він називається «Простір масового користування. Пункт розвитку і Незламності». На базі нашої Кучинівської бібліотеки створені можливості для того щоб діти, молодь і дорослі приходили і проводили своє дозвілля», — Павло Солодовник – житель села Кучинівка; депутат Сновської міськради.

«Зараз у нас там нове обладнання, нові меблі, гарні та позитивні люди там працюють», — Олена Недвига – староста села Кучинівка.

До речі, питання щодо укомплектування цього хабу та заходів, які необхідно провести на його базі вирішують під час засідань першого в Сновській громаді органу самоорганізації населення «Добробут», що вже понад рік, повноцінно функціонує в Кучинівці.

«У нас в селі створений, перший в громаді, орган самоорганізації населення — «ОСН» «Добробут». Легалізоване громадське формування, де люди, актив села збираються, обговорюють проблеми», — Павло Солодовник – житель села Кучинівка; депутат Сновської міськради.

«Все що ми робимо, ми робимо для нашого села, для наших дітей, тому що це наше майбутнє і дуже хочеться аби діти не виїжджали з села, а залишались тут, тому що якщо ніхто не залишиться – не буде села», — Наталія Рябченко –  керівник Кучинівського комітету «Добробут».

Позитивно до змін та нововведень в селі ставляться і місцеві жителі. З їх слів, за останні кілька років в Кучинівці з’явилось чимало нововведень, що значно покращили життя селян.

«Село розвивається, на жаль, народжуваність трошки занепадає у нас, але живемо. Наше село одне з найбільших», — Алла Акуленко – жителька села Кучинівка

«У нас можливо навіть одне село таке в якому і клуб є, і бібліотека зберіглася, також пошта приїжджає два рази на тиждень, це дуже добре, звичайно», — Алла Петрик — жителька села Кучинівка.

У місцевому старостаті жителі Кучинівки облаштували волонтерський штаб: сюди вони, у вільний від роботи час, приходять, аби плести маскувальні сітки для наших захисників. Утім, не сітками єдиними – місцеві також на постійній основі долучаються до волонтерських зборів та проводять різноманітні благодійні заходи, задля підтримки ЗСУ. Адже нині всі зусилля – допомога воїнам.

Утім, звісно, попри всі напрацювання, зупинятись на досягнутому місцеві жителі не збираються. В планах – чимало ідей, які потребують уваги та втілення. Та з різних причин наразі перебувають лише в стані планування.

«Добре, якби ми створили алею пам’яті, бо у нас загинув один військовослужбовець, також у нас є людина, яка загинула під час обстрілу Чернігова. Тому ми хотіли б створити алею пам’яті, аби наші люди пам’ятали, якою дорогою ціною дається нам мирне життя», — Олена Недвига – староста села Кучинівка.

«Газету випускали і зараз з’явилася певна перерва, але наразі Павло Солодовник сказав, що можливо, якщо знайдуться ті, хто буде писати, початківці журналісти, то можливо спробуємо випускати ще цю газету, адже люди чекають», — Людмила Ковалевська – бібліотекар Кучинівського філіалу Сновської публічної бібліотеки.

«Миру – найголовніше чого нам не вистачає. Та разом з цим, я, як мати дітей, хотіла б щоб були спортивні гуртки», — Алла Акуленко – жителька села Кучинівка.

«У нас якби була якась секція. В нас школа величезна, стадіони величезні, якби нам вакансію тренера, щось отаке», — Алла Петрик — жителька села Кучинівка.

У період активних бойових дій на Чернігівщині – жителі села попри власне сутужне становище допомагали захисникам Чернігова – готували і переправляли через Десну тушонку та інші продукти. (ФОТО дам)

Кучинівка – була, і буде – північним осередком української незламності. Символічно – після вигнання ворога з області при в’їзді в село був встановлений флагшток з прапором України.

«Ми встановили на флагштоці великий прапор, аби люди, які в’їжджають в Кучинівку бачили, що це своєрідний форпост патріотизму, що Кучинівка є, була і буде завжди Україною», — Павло Солодовник – житель села Кучинівка; депутат Сновської міськради.

Кучинівці знають: усього запланованого точно можна досягнути, якщо працювати потужною командою ідейних та натхненних однодумців. Адже таким чином їм вдалося створити в селі все те, що наразі успішно функціонує та значно покращує їх життя.

«Я дякую своїм землякам, кучинівцям, які демонструють свій патріотизм, любов до свого села, долучаються і розвивають його», — Павло Солодовник – житель села Кучинівка; депутат Сновської міськради.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button