Суспільство (відео)

Повінь у Чернігові: шість родин попросили про евакуацію (Відео)

На гідроспоруді біля Стрижня вода б’є з такою силою, що стояти поряд небезпечно для життя. Подивитися на це видовище сходяться містяни, навіть зупиняються автомобілі. Люди фільмують на згадку – такого Чернігів не бачив уже давно.

«Буквально вчора по цій ґрунтовій дорозі їздив транспорт, сьогодні шлях повністю перекрила велика вода. Її рівні, кажуть, піднялися вже на цілий метр», — говорить журналіст Яна Титенок.

Підтоплені садиби, повністю залиті водою двори, підвали та погреби. Вода по всій довжині річки Стрижень поступово пробирається до приватного сектору – плаває мікрорайон Півці, підтоплені будинки по вулиці Гончій у центрі міста. Вже шість чернігівських родин попросили евакуації. Їм допомогли вибратися з домівок і переїхати до родичів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До уваги водіїв: перекриття руху

«Для всіх, хто цього потребує, є місця, де можна розміститися, зараз підвозять чай і бутерброди, машини є, човен теж спущено на воду, машини бортові теж є для перевезення особистих речей, меблів», — розповідає заступник чернігівського міського голови Андрій Черненко.

Раптове водопілля в Чернігові розпочалося через різке потепління у вихідні. Такого не було вже 20 років, щоб сніг розтав усього за кілька днів. Вода пішла з такою силою, що водоприймачі, які стоять на Стрижні, просто не встигають її приймати. Нині по вулиці Київській біля річки працюють комунальники і бригада рятувальників. Залучають додаткові засоби для відкачування води.

«Перед цим у п’ятницю вдень перевірили всі водоприймачі, очищені, ніхто не міг передбачити, що в неділю буде така тепла погода, відбулося максимальне танення снігу. Рівні води по річці Стрижень піднялись десь до метра», — відзначає заступник чернігівського міського голови Андрій Черненко.

 Чернігівські комунальники і рятувальники не сплять уже другу добу. Усю ніч вони відкачували воду з мікрорайону Бобровиця, що розташований біля Десни. Вода заливала вулиці з такою швидкістю, що серед людей розпочалася паніка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шлюзи відкриті на Стрижні – вода йде через верх

«Учора в хаті сиділи, тоді в обід нічого не було, о 5-й вийшли – все залите, там спершу погреби позаливало», — говорить жителька мікрорайону Бобровиця Олександра Селюк.

Сьогодні цей мікрорайон врятований від великої води. Місцеві жителі вже вільно пересуваються вулицями. Рівні впали на 60 сантиметрів.

«Піском засипали, бо в двір усе текло, дошки діставали та закривали дошками і потім оце свердловину зробили – і все, вранці вже не було води», — зауважує житель мікрорайону Андрій Скрипець.

За словами рятувальників, така загрозлива ситуація може протриматися ще кілька днів. Хоча вода в Десні ще прибуватиме. Пік весняної повені очікується на кінець квітня. До речі, цьогорічну повінь порівнюють із повінню 2013 року, однією з найбільших в історії міста. Тоді вода в Десні піднялася на 3 м.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Дмитро Дриганов

 

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Не панікуйте так, пане Андріє. Усі цифри, згадані у тексті, були повідомленні відомствами, які ведуть спостереження

Back to top button