Суспільство (відео)

Рушники, вишиванки, плахти та килими: Козелецький музей історії ткацтва має унікальні зразки з усієї Чернігівщини (Відео)

Унікальні експонати, які презентують зразки ткацтва майже всіх районів Чернігівської області, зібрані та представлені в Козелецькому музеї історії ткацтва Чернігівщини. Таку велику колекцію працівники збирали понад 30 років, а сьогодні всі охочі можуть ознайомитися з традиційним заняттям наших предків.

«Відкрився він у 1988 році. За цей час ми мали змогу зібрати експонати майже по всій Чернігівській області. Тут є колекція Басанських тканих рушників, які представляють Бобровицький район. Кролевецькі рушники – м. Кролевець, це з ткацької фабрики. Також різноманітні ткані речі, якими користувалися наші жінки протягом свого життя. Предмети в нас датуються переважно кінцем XIX століття – початок і середина ХХ століття. Також є знаряддя праці, якими обробляли та виготовляли лляну нитку, з якої згодом ткали полотно, що йшло на пошив сорочок, вишиванок жіночих і чоловічих», — екскурсовод Козелецького музею історії ткацтва Чернігівщини Світлана Пустовгар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська хустка – берегиня долі: на Чернігівщині відзначили Всесвітній день української хустки 

Колекція рушників у музеї також характеризується різним оздобленням – це хрестик, гладь, мережка та вирізування (витинанка). Також тут представлені зразки українського національного костюму, вироби з кераміки, дерева та соломи.

«Є у нас експозиція, з якою можна ознайомитися сьогодні – з сучасної нашої Дігтярівської фабрики, що працювала в Срібнянському районі. Ця фабрика виготовляла килими, плахтові тканини, скатертини, наволочки», — екскурсовод Козелецького музею історії ткацтва Чернігівщини Світлана Пустовгар.

Особлива гордість – експозиція відомого земляка, українського художника декоративного ткацтва Сергія Григоровича Нечипоренка, який подарував чимало цінних речей саме для Козелецького музею історії ткацтва Чернігівщини.

«Тут представлені роботи до його 100-річчя від дня народження. Є ткацький верстат, який він подарував. Його ткані речі експонуються не тільки в музеї в нашому маленькому селищі, а за кордоном виставлені тематичні панно, рушники. Це і Нідерланди, Німеччина, Польща. Тобто багато країн мають колекцію його робіт. Він представляє і рушники ткані, панно завдовжки 4-5 метрів. Є також невеличкий куточок, щоб ознайомитися з його біографією та його особистими речами», — екскурсовод Козелецького музею історії ткацтва Чернігівщини Світлана Пустовгар.

Музей працює для відвідувачів з 9-ї до 17-ї години, вхідний квиток для дорослих коштує 10 гривень, для дітей – 8 гривень. Вихідні – неділя та понеділок. 

Журналіст: Марина Кирієнко  

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button