Суспільство (відео)

Українська хустка – берегиня долі: на Чернігівщині відзначили Всесвітній день української хустки (Відео)

Національні традиції та символи – 7 грудня відзначається Всесвітній день української хустки. Це свято було започатковано нещодавно, лише три роки тому. Але з кожним роком воно набуває дедалі більшого розмаху, до святкування долучаються різноманітні трудові колективи, громадські організації та навчальні заклади. Зокрема, в Козельці до урочистостей долучилися учениці Козелецького ліцею №1, дитяча бібліотека та Козелецький музей історії ткацтва Чернігівщини. Разом вони пригадали давню історію хустки та українські традиції. 

«Без хустки жінка нікуди не виходила. Починаючи з самого дитинства і до останнього дня. Бо непокрита голова вважалася гріхом. Тому завжди на голівках дівчаток були віночки, а жінки вдягали хустку – як незаміжні, так і ті, хто був у шлюбі. Хустка має обрядове значення та була оберегом, усі речі, які входять до комплекту українського одягу жіночого костюма, мають значення оберегу.

Хустки були святкові та буденні, шерстяні зимові, а також ті, в яких ходили влітку», — екскурсовод Козелецького музею історії ткацтва Чернігівщини Світлана Пустовгар.

Хустка також була обов’язковим атрибутом на кожному українському весіллі. Впродовж усього святкування руки молодят мали бути покриті хустками, аби жодна нечисть не проникла у їхню сім’ю. А під кінець весілля їхні хустини зв’язували докупи і з весільним вбранням складали до скрині та зберігали як сімейний оберіг. Саме тому хустку передавали з покоління в покоління, мов дорогоцінний скарб.

«Я хочу, аби ми передавали ці традиції, щоб дітки розуміли, знали ці традиції та звичаї нашого українського народу. І щоб вони з трепетом діставали з бабусиних скринь такі яскраві хустки, сорочки та фартухи, щоб вони пам’ятали, що ми – українці, що в нас, українців, завжди були символи, традиції і вони завжди будуть. І ми будемо своїм дітям це передавати», — завідувачка Козелецької дитячої бібліотеки Любов Чолован.

Насамкінець дітки зачитали вірші, присвячені хустці, та зробили тематичні фото. А працівники музею провели невеличку екскурсію, розказавши про історію українських тканих виробів, а також інструментів народного побуту.

Журналіст: Марина Кирієнко 

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button