Суспільство (відео)

Сертифікація вчителів базової освіти: які переваги та як проходитимуть етапи оцінювання (Відео)

На сьогодні є дві процедури оцінювання професійної діяльності вчителя – атестація та сертифікація. Атестація є обов’язковою процедурою та відбувається один раз на п’ять років. Тоді як сертифікація – процедура добровільна і спрямована на виявлення та заохочення вчителів із високим рівнем фахової майстерності. Як вона відбуватиметься у 2023 році, нам розповіли в управлінні Державної служби якості освіти в Чернігівській області.

«Попередні чотири роки участь у сертифікації могли взяти учать тільки вчителі початкової школи. А вже з 2023 року ми запрошуємо долучитися і вчителів базової школи. Спеціальність – українська мова і література та математика. Сертифікація – це зовнішнє оцінювання вчителя, воно налічує три етапи.

Участь зможуть взяти вчителі, які викладають відповідні предмети у 5 та 6 класах нової української школи. Окрім того, є ще один критерій – педагог має мати стаж педагогічної діяльності на відповідному місці роботи не менше як два роки», — начальниця управління Державної служби якості освіти у Чернігівській області Тетяна Маханькова.

Перший етап – це незалежне оцінювання, воно дещо схоже на процедуру ЗНО та НМТ, які здають випускники. Другий етап – самооцінювання, що проводиться за спеціально розробленою анкетою від Державної служби якості освіти України. А третій етап – практичний: учитель показує свої професійні навички, наприклад, на відкритому уроці.

«Переваги сертифікації для вчителя, звісно, є. Насамперед вчитель зможе оцінити свою професійну майстерність через призму зовнішніх експертів. При цьому він самовдосконалюється та професійно зростає, що приносить користь не тільки самому педагогу, а й дітям і навчальному закладу освіти. Окрім того, є ще й фінансові переваги. Це доплата в розмірі 20 відсотків посадового окладу вчителям, які успішно пройшли всі ці три етапи», — начальниця управління Державної служби якості освіти у Чернігівській області Тетяна Маханькова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 400 вчителів Чернігівщини отримали базові психологічні знання для надання допомоги школярам

Особливість сертифікації полягає в тому, що педагог може відмовитися від її проходження на будь-якому етапі.

«Стартує реєстрація на сертифікацію уже з 1 серпня, відбуватиметься вона у два етапи. Цьогоріч сертифікація вчителів базової освіти тільки розпочинається, тому кількість учасників – це 500 вчителів з усієї України. 15 учителів математики та 14 учителів української мови і літератури з нашої області», — начальниця управління Державної служби якості освіти у Чернігівській області Тетяна Маханькова.

Проте на другому етапі реєстрації педагоги матимуть можливість зайняти невикористані місця з інших регіонів, тож кількість вільних місць, імовірно, збільшиться.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button