Суспільство (відео)

Сезон перевзування автомобіля: спеціалісти порадили, як підготуватися до процесу (Відео)

Із настанням холодів варто задуматися не тільки про зміну власного гардероба, а й подбати про заміну шин для залізного коня. Бо насамперед це впливає на безпеку вашого життя та інших учасників дорожнього руху. Тим паче, температурні показники вже сприяють цьому процесу.

«Загальноприйнятий стандарт зміни шин – це середньодобова температура +7 градусів. А оскільки зараз ми вже бачимо, що у нас уночі бувають заморозки, іноді невеликий мороз. У деяких областях України вже випадає сніг, тому краще із заміною шин зараз не затягувати. Бо літня шина за таких температур втрачає свої властивості і насамперед це небезпечно для гальмівного шляху»,- Євгеній Кокіш – Мельник, співробітник шиномонтажу.

У Чернігові спеціалісти з шиномотажу спостерігають підвищення попиту, на відміну від міжсезоння. А тому знайти вільний час у графіку вже щоразу складніше. До того ж тепер введено комендантську годину, тож працювати, як раніше, цілодобово немає можливості. Друга проблема – це відключення електроенергії.

«Також зараз проблема полягає в тому, що нестабільна ситуація з електроенергією. Тобто багато шиномонтажів просто не можуть працювати через те, що у них відсутня електроенергія. А купити генератор, аби мати можливість замінити гуму, теж велика проблема. Ми це вже проходили та намагалися зробити, це дуже складно»,- Євгеній Кокіш – Мельник, співробітник шиномонтажу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові на тиждень перекриють одну з вулиць

Якщо вам пощастило і ви без проблем знайшли вільне віконце та записалися на заміну літньої гуми, то спеціалісти радять ще звернути увагу на підготовку до процедури.

«По-перше, людина повинна вчасно приїхати, аби не збивати чергу іншим людям. Треба мати якісну гуму з собою. Зимова шина повинна бути не менше як 5 міліметрів, без тріщин і без будь-яких пошкоджень.

 «Секретки» зараз часто у людей на машинах встановлені. Й іноді людина приїжджає, годину простоїть у черзі, потім виявляється, що не має «секретки», забули чи взагалі десь загубилася. І це є великою проблемою, бо в одиничних випадках ми можемо обійтися без цього»,- Євгеній Кокіш – Мельник, співробітник шиномонтажу.

Тому радять заздалегідь підготувати все необхідне. Також важливо, аби весь комплект гуми був від одного виробника та одного року випуску. Адже різний рівень зношення шин може спричинити ДТП.

«Якщо людина переважно їздить тільки містом, то в такому випадку шиповану шину, наприклад, собі я не ставив би. Бо у нас у місті зі снігом комунальні служби справляються добре. А як показує практика, на шипованих шинах на асфальті ситуація може скластися гірше, ніж просто на звичайній «липучці». Бо шипована шина – це як людина на ковзанах.

Я ще рекомендував би після заміни шин поїхати та зробити перевірку розвалу-сходження. Бо особливо якщо це нова гума, то краще переплатити за послугу розвал-сходження, ніж зіпсувати нові шини»,- Євгеній Кокіш – Мельник, співробітник шиномонтажу.

Ще у сезон низьких температур радять постійно перевіряти показники тиску в шинах.

«Зима, і як показують закони фізики, більшає мороз – падає тиск у шинах. І потім шина може або швидше зноситися або її легше пробити. Через те, що вона потрапить у яму і від слабкого тиску може вийти з ладу»,- Євгеній Кокіш – Мельник, співробітник шиномонтажу.

У свою чергу з настанням теплого сезону та підвищенням температури навесні зимову гуму також треба вчасно замінити на літню. Адже зимова шина дуже швидко зношується за високої температури, до того ж гальмівний шлях у такому випадку також збільшується. А тому тут можемо точно сказати – на все свій час, тож дбайте про свій автомобіль. Це убезпечить вас від додаткових проблем, а пересування на дорозі принесе комфорт і безпеку.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button