Суспільство (відео)

Хто такий Нобель: чернігівці про найвідомішу міжнародну премію (Відео)

Стартувала цьогорічна Нобелівська премія. Нагородження проходитиме у Швеції та Норвегії. Її вручають тим, хто зробив важливе відкриття в галузях хімії, фізики, медицини, літератури і значний внесок у згуртування націй. Ми поцікавилися в чернігівців, чи знають вони, хто отримує цю премію.

«Ця премія вручається видатним людям, які бгато зробили для народу, для держави. Починаючи від президентів і до вчених».

«Це найкращі досягнення як дітей, так і дорослих, і людей похилого віку. Це як наукові, так і прості кулінарні вироби».

«Нобелівська премія присуджувалася тим, хто щось розробив. Я вже не пригадаю, хто що отримував. Це були люди з Європи, зі Швеції».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Планування дня, курси та помірне споживання їжі: чернігівці розповіли, які корисні звички треба формувати кожному (Відео)

«Нагороджують практично всіх. Насамперед вчених. Потім – політичні діячі, письменники, математики, фізики».

«Най-най, мабуть. – У яких галузях? – У всіх. – Це наука? – Наука неодмінно. Думаю, лише наука».

Засновник премії – швецький хімік, інженер і винахідник Альфред Нобель. Він створив 355 винаходів, серед яких динаміт. Саме на них він і заробив чималі статки, які заповів витрачати на нагородження тим, хто приніс користь людству. Жителі міста розповіли, що знають про засновника Нобелівської премії.

«Нічого – А хто заснував її, знаєте? – Ні. – На честь кого вона названа? Нобелівська, ну, напевно Нобелєв такий був. – А кому вона вручається? – Ну, кращим людям, нобелєвцям».

«Я не пригадую його прізвища, він зі Швеції. І він вирішив для подальшого розвитку, на відкриття використовувати ці кошти».

«Нобель. Здається, він сказав не давати її математикам. А так більше нічого не знаю».

«Он був вченим. Винайшов тринітротолуол. Прославився цим і заснував за рахунок прибутку від продажу цієї вибухової речовини Нобелівську премію».

Історія премії почалась у 1888 році. Тодішні ЗМІ помилилися і завчасно оголосили Альфреда Нобеля загиблим. У пресі писали «Торговець смертю мертвий». Тоді винахідник зброї задумався над тим, які спогади по собі він залишить людям. І написав заповіт, у якому наказав покласти усі його прибутки в банк, відсотки від яких пустити на нагородження лауреатів премії. Сама ж вона була заснована через п´ять років після смерті Альфреда Нобеля – у 1901 році.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Роман Лазун

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button