Суспільство (відео)

«Політичне хвойдівство» та продаж землі: заключна сесія Чернігівської обласної ради в 2023 році (Відео)

«Політичне хвойдівство», продаж землі та депутатські непорозуміння – головні теми заключної сесії Чернігівської обласної ради, що відбулася 19 грудня 2023 року. Про все це ми розкажемо в цьому сюжеті, втім, усе по черзі.

«Загальний склад обласної ради – 64 депутати, прибули на сесію й особисто зареєструвалися перед початком пленарного засідання 47 депутатів. Кількість зареєстрованих депутатів – 38, кворум є, сесія правомочна», — Олена Дмитренко – голова Чернігівської обласної ради.

До речі, запам’ятайте число – 47 депутатів. Це фактична кількість народних обранців, які попередньо зареєструвались на сесії. Під час подій вона суттєво змінюватиметься – це доволі відоме явище в Чернігівській облраді.

«Остання сесія цьогоріч, і я хочу подякувати від імені обласної військової адміністрації за конструктивну взаємодію протягом цього та минулого року», — В’ячеслав Чаус – начальник Чернігівської ОВА.

Отже, на порядку денному 41 питання: серед них чимало про затвердження технічної документації, кілька кадрових, проєкти землеустрою, погодження клопотання щодо проведення наявного поділу лісів і депутатські звернення. Загалом сесія відбулася доволі спокійно, що не дуже характерно для подібних заходів. Утім, без депутатської полеміки не обійшлось. Перше питання порядку денного, що зумовило доволі жваві обговорення: «про затвердження Чернігівській громадській організації сімей, у яких виховуються діти-інваліди дитинства, «Гіпократ» технічної документації з землеустрою». Простіше кажучи, представники ГО звернулися до депутатів, аби ті затвердили їхнє право на користування визначеною земельною ділянкою. За результатами депутатського голосування це рішення не було прийнятим. Після провалу голосування слово взяла директор «Гіпократа» Валентина Фрол.

«Земельна ділянка потрібна діткам з інвалідністю, дітки з інвалідністю, з розумовою відсталістю», — Валентина Фрол – директор Чернігівської ГО «Гіпократ».

Діткам навіть ніде спортом займатися і взагалі діти обмежені. Прошу вас звернути на це увагу, аби хоча б у весняно-літню пору діткам було де погратися. Чому за це питання ви вже вдруге не голосуєте?

«Зверніть увагу на це, це дійсно заклад, який потребує уваги. Можете туди приїхати, дітей привітати з Новорічними святами. Давайте повернемось і проголосуємо всі разом. От 30 числа будуть святкові заходи відбуватися, направляйте подарунки. – Дмитре Валерійовичу, ми сподіваємось, «Добробат» привітає «Гіпократ» і буде… – «Добробат» разом із «Добродією», думаю, що за кошти «Добродії» привітає», — Дмитро Іванов – депутат Чернігівської обласної ради.

«Ви хочете довгострокову оренду цієї землі на 25 років, і питання зараз у тому, хто не дозволяє вам користуватись цією землею діткам? – Дмитре Миколайовичу, скажіть, у вас є документи на квартиру? – У мене є. – Ну от, давайте зробимо так, аби земельні документи були впорядковані», — Дмитро Блауш – заступник голови Чернігівської обласної ради.

Після дискусії депутати ухвалюють рішення повернутися до повторного розгляду цього проєкту рішення та переголосувати. Цього разу результат позитивний.

«Звернення Чернігівської обласної ради до Верховної Ради України щодо заборони народним депутатам України, обраним від політичної партії «Опозиційна платформа За життя», займати низку посад у керівних органах країни та місцевих радах, а також заборона подальшого балотування» – наступна тема, що розпалила полум’я суперечок під час сесії обласної ради.

«Ми говоримо про інституційні зміни, це врегулювання законодавчої прогалини, оскільки партія заборонена, а представники партії не є мажоритарними, вони є представниками партії, і це не про конкретних осіб, це саме про конституційне врегулювання прогалин», — Юлія Заїка – депутат Чернігівської обласної ради.

І хоч у своєму спічі депутат Юлія Заїка, яка виступає ініціатором звернення, кілька разів наголошувала на тому, що суть не в персоналіях, а у факті наразі незаконної діяльності депутатів, які раніше входили до складу ОПЗЖ, колеги, які раніше входили до складу згаданої політичної партії, прокоментували її заяву, базуючись на персональних досягненнях у період активних бойових дій на території області.

«Хочу зазначити, що на наступний день після повномасштабного вторгнення ми всі офіційно з депутатами зібрались і офіційно заявили, що ми виходимо з партії, це по-перше. По-друге, я розумію ставлення зараз до цієї партії, але ми, всі депутати, працювали і наразі працюємо для блага нашої країни, для блага нашого народу», — Ольга Бібік – депутат Чернігівської обласної ради.

«Як на мене, питання щодо ОПЗЖ зрозуміле. Це ідеологічна і політична партія, яка привела росію на нашу землю, для цього є відповідні рішення щодо заборони», — В’ячеслав Чаус – начальник Чернігівської ОВА.

«Політичне хвойдівство» – є таке розуміння, є таке поняття. Перед виборами потрібно думати», — Іван Якуб – депутат Чернігівської обласної ради.

Крапку в полеміці депутатів Чернігівської облради щодо діяльності народних обранців від ОПЗЖ поставило голосування.

Також під час заключної сесії Чернігівської обласної ради в 2023 році депутати проголосували за проєкт рішення «Про Звернення депутатів Чернігівської обласної ради до Президента України Зеленського В.О., Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О., Міністра аграрної політики та продовольства України Сольського М.Т., Голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Гайду О.В. щодо відтермінування введення в дію змін стосовно умов обігу земель сільськогосподарського призначення із 2024 року».

«Згідно із законом, який є у нас, може постати питання прийняття України в Європу. Чому? Європа в сільському господарстві вся базується на малих і середніх господарствах. У нас з 01.01 закон пропонує викуп земельних ділянок – 10 тисяч гектарів. Кожному з вас можна порахувати по своїх районах землі – це два-три господарі на район», — Іван Якуб – депутат Чернігівської обласної ради.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button