Суспільство (відео)

Шалений попит: які квіти були найбажаніші серед чернігівців на 8 березня (Відео)

Тюльпани, троянди, мімози, орхідеї – 8 березня Чернігів поринув у квіткову атмосферу, чоловіки різного віку прямували до квіткових крамниць, аби порадувати своїх рідних і близьких. Ми вирішили поцікавитися в підприємців, як вони готувалися до гарячої пори та як впоралися з напливом клієнтів.

«7 березня ми тут, можна сказати, ночували, працювали навіть у комендантську годину. Бо в нас тут було все в квітах – у залі, в підсобці. Усе було в замовленнях. І 8 березня ми відкрилися о 7-й ранку і вже були люди. І о 6-й вечора в нас квітів уже взагалі не було.

Ми переживали, що може бути таке, що не розпродамо все, але такого ажіотажу на квіти ми не очікували. О 10-й ранку тюльпанів у нас взагалі не було», — флорист Олена.

Найпопулярніші квіти, які шукали та замовляли чернігівці – тюльпани.

«Насамперед брали тюльпани і замовляли тюльпани, коли вже їх не було, тоді брали троянди», — флорист Олена.

Заощадили ті клієнти, які оформлювали передзамовлення до свята, тоді ціни стартували від 35 гривень за один тюльпан. Утім, 8 березня ціни в крамниці були вищими – від 50 до 100 гривень, це пов’язано з великими попитом і високою закупівельною ціною.

«Дуже сильно піднялася ціна, ми також вирощуємо сім’єю тюльпани і дуже багато пропало. Люди цього року ризикували, вклали гроші в цибулини. Вони самі по собі дорогі, а ще треба виростити. То відсотків на 50 точно зросла ціна – що на звичайні українські, що на голландські», — флорист Олена.

В іншій квітковій крамниці також зазначають, що попит на 8 березня був дуже великим, як на замовлення онлайн, так і безпосередньо в самому магазині.

«Клієнтів було дуже багато як онлайн, так і на доставку, на самовивіз з крамниці. Якщо брати нашу майстерню, то було приблизно 80 передзамовлень і плюс 50 замовлень – це приходили до крамниці та замовляли.

І також були люди, які просто з місця брали, тобто без попереднього замовлення. І в інших майстернях ситуація схожа. Було навіть таке, що припиняли прийом замовлень в інстаграмі і на сайті. Бо вже і квітів не було в наявності, які люди вибирали, і не було вже часу фізично виконати всі замовлення», — флорист Валерія Поліщук.

Тут також найчастіше хотіли придбати саме тюльпани.

«Тюльпани – це було найпопулярніше замовлення, всі приходили і питали, чи є вони? Ми кажемо, що не маємо, всі заброньовані. І люди казали, що шукатимуть ще. А в нас заброньовані закінчилися ще, напевно, 7 березня в обід.

На 14 лютого ціни виросли також перед святами і на 8 березня теж. Мої знайомі теж цікавилися, скільки коштують, порівнювали та шукали, де дешевше, але на тюльпани попит був дуже великий. Тому все одно купляли, загалом ціни на 14 лютого та на 8 березня не дуже відрізнялися», — флорист Валерія Поліщук.

Також були і замовлення від військових, які хотіли освідчитися своїм коханим, навіть із гарячих точок. Звісно, всі працівники охоче намагалися допомогти з цим важливим завданням, адже завдяки нашим захисникам та їхній мужності в нас і далі є можливість відзначати свята. А стійкість українців неможливо зруйнувати навіть у простих речах.

«Я вже вкотре впевнилася, що навіть у воєнний час у людей все одно свята за розкладом. І загалом життя продовжується, бо я раніше в залі працювала, то люди також ходили, попри те, що ціни підвищилися. І думаю, і далі ходитимуть.

Дякую всім, тому що завдяки нашим людям тримається місто, тримається економіка.

Тому що якщо всі будуть думати: «ой не час тому, не час тому», то місто просто перестане працювати і нічого тут не буде», — флорист Валерія Поліщук.

Що стосується зниження цін, то підприємці прогнозують його з настанням тепла. Бо тоді на ринку з’явиться більше українських сезонних квітів.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button