Суспільство (відео)

Терпець увірвався: мешканці обваленого гуртожитку вимагають від влади рішучості (Відео)

Маленький Єгорка плаче й тулиться до татка, щойно заходить до зруйнованої домівки. Після трагедії хлопчик тут ще не був.

— Із сестрою стояли в коридорі, крики всі, а тепер боїться сюди заходити, бо він усе це бачив.
Кімната родини Шелех, згідно з проектом, потрапляє під капітальний ремонт. Та господарі шоковані. За останні п’ять місяців нараховують кілька великих і нових тріщин у бетонних плитах перекриття.

— І цієї тріщини не було, і ось тріщина.

Тріщини з’являються нові, хоч кімната Людмили – в іншому кінці будівлі. Жінка переконує: повертатися до такого житла навіть після ремонту небезпечно.

«Ми не хочемо, щоб добудовували. Тому що і тріщини нові, і сусідка казала, що в неї на підлозі, а отже, в нас на стелі», – постраждала Людмила Шелех.

Люди наполягають на будівництві нового приміщення замість руїн. Однак мерія ще й досі не знайшла будівельника.

«Два варіанти розглядаємо: або це буде побудова нового, й інвестор погодиться це робити, або це буде капітальний ремонт. Але без проекту сказати проблематично», — заступник міського голови Олександр Атрощенко.

Поки чиновники ще й досі вагаються, проектанти виготовляють схему реконструкції, за якою, ймовірно, добудують лише один кінець гуртожитку. Той, що повністю зруйнувався. Зміцнять фундамент і капітально відремонтують решту житла.

«Ми робимо проект, за яким – якщо вирішать – буде реконструкція. За нашими проектами півміста побудовано і все стоїть, а оце не ми проектували», — представник проектного інституту Андрій Славутін.

Чиновники обіцяють повернути людям житло за бюджетні кошти. А поки люди змушені жити в студентських гуртожитках. Хоч і це житло тимчасове. Термін проживання збігає наприкінці червня.

«Студенти й зараз там працюють і навчаються, і вони потіснилися, щоб надати житло для наших мешканців», — начальник управління квартирного обліку Михайло Католик.

У гуртожитку проживали понад двісті осіб. Нині всі вони розселені в чотири студентські гуртожитки. Під завалами загинула одна молода жінка. Нині до місця трагедії люди приносять квіти та вінки.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button