Суспільство (відео)

Ще один податок на авто: людей ставлять на межу соціального вибуху (Відео)

Щорічно платити податок за авто, яке старше п’яти років. Такий «крок до людей» виношують деякі народні обранці. Сьогодні за цей законопроект, що здебільшого стосується «розмитнення» автомобілів і містить правки щодо податку на вік, уже проголосували в першому читанні.

«Складається насамперед враження, що закон спрямований на поповнення бюджету України. У Європі вже давно наявна така практика, але вона спрямована на зменшення кількості шкідливих викидів», — розповідає Олександр Постой, юрист.

Проте навіть коли шлях закону ще не завершений, водії вже висловлюють своє обурення його відірваністю від українських реалій. Адже найстаріше авто і, відповідно, найбільший податок – у найбідніших українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Якийсь податок має бути»: чернігівці розповіли, чи треба заробітчанам платити гроші до державної казни

«У нас народ збіднілий. Багато хто їздить на старих автомобілях. Уже податків, мабуть, досить».

«Куди вже?! Нехай вводять краще податок на нові авто. Люди й так собі купляють авто на те, що є. Старі».

«Не всі люди можуть дозволити собі авто останніх років випуску».

«Люди в нас, вибачте, що, отримують пенсії європейського рівня? Вони можуть поміняти авто старше п’яти років?».

«Ви просто подивіться на автопарк України. Десь 85% – це авто, старші 15 років. Ну, як дідусь у селі зможе заплатити за ту «копійку» 11 тисяч на рік?».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За приватизовані земельні ділянки земельний податок сплачують власники

Розраховувати податок планують за спеціальною формулою, згідно з якою більше платитимуть за дизель, великий об’єм двигуна, низькі екостандарти та вже згаданий вік.

«Безкінечно триває обкладання податком, як стрижка овець. А натомість не дають можливостей, щоб бути багатшими. Громадянам України не дають можливості заробляти більше», — говорить Микола Ларченко, активіст ГО «Демократія майбутнього».

Порядки сум у платіжках за вік відрізнятимуться – так шестирічне авто може обійтись у п’ять сотень за рік, тоді як за двадцятирічних старожилів автопрому доведеться заплатити суми, що перевалять за 10 тисяч гривень.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. совсем збрендели. давайте доходы как в европе сначало!

  2. Челайн як завжди: знаю дзвін, але не знаю де він! Дані правки до закону про зниження ставок на розмитнення авто внесені спеціально для того щоб цей закон не було прийнято! Може ім’я депутата що вніс ці правки назвете? Чи страшно що він з ваших спонсорів?

Back to top button