Суспільство (відео)

Уся правда про «Шанхай»: чому Атрошенко наїхав на «Ремзавод» (Відео)

*Актуально

Чернігівський творчий кластер «Ремзавод», відомий під назвою «Шанхай», об’єднав на своїй території не тільки торгові точки – тут розмістилися чимало майстерень, громадських організацій і спортивних комплексів. До того ж для жителів району зручно, що тут можна провести своє дозвілля та позайматися спортом.

«Мне тут узагалі дуже зручно. І робота поряд, і загалом добре мені. Тільки не дуже давно відкрився цей комплекс, людей тут вистачає», — жителька мікрорайону Ремзавод Світлана.

«Років сім тому тут була розруха, темно, ходили якісь люди. На жаль, переважно молодь. За останні п’ять років ми бачимо прогрес території та розвиток району. Якщо ми подивимось на район Ремзаводу, то, крім як прийти сюди і провести якось час, то більше нічого в цьому районі немає. Тому що, на жаль, зараз розвивається лише центр міста», — директор спортклубу «Friends» Антон Приходько.

Поблизу кластера розміщені дві школи, для їхніх учнів влаштовують шахові турніри. До того ж це є гарною платформою для розвитку малого бізнесу, що дає робочі місця, зокрема й для людей з особливими потребами.

«Ми шиємо мазепинки. І люди замовляють. Це національний головний убір. Він користується популярністю серед людей з усіх куточків України, також були замовлення з інших країн – з Америки, з Німеччини», — співробітник інтернет-магазину Павло.

«Це наш проект, який ми нещодавно створили. Це соціальний проект, тому що в нашій діяльності бере участь людина з обмеженими можливостями. Ще напрям роботи з дітками, це гурток творчості – роботи з текстилем», — підприємець-початківець Олена Ремесь.

Здавалося б, що місцева влада має оберігати корисний комплекс як зіницю ока і допомагати, але в товаристві кажуть, що наразі воно, навпаки, перебуває під тиском влади. Спершу керівництво міста не вносило «Ремзавод» до списків із надання земель. Після судових тяганин представникам товариства вдалось змусити мерію це зробити. У результаті «Ремзаводу» дали можливість на розроблення технічної документації. Дивно, але управління земельних ресурсів міської ради стало зволікати зі строками її виготовлення. Такі дії мерії товариство знову оскаржило в суді та виграло справу.

«Після того, як були програні деякі судові процеси, ініційовані саме міськрадою про стягнення збитків із наших підприємств, збитків, що полягають у начебто неотриманні орендної плати. Сьогодні мер уже заявив про те, що ми винні таку ж суму, яку становили збитки, але це вже не збитки, а інша правова підстава. Але сума така ж», — адвокат ТОВ «ТК Ремзавод» Наталія Блохіна.

«Підприємство повністю платить податки, підприємство не має боргів. І все, що про нас говорять, – це просто тиск на підприємство, аби збанкрутувати і віджати його», — директор ТОВ «ТК Ремзавод» Олександр Бондарєв.

Зараз орендарі бояться того, що мерія відключить територію колишнього «Жовтневого молота» від комунікацій, і їм доведеться шукати нове місце діяльності.

«Ми розміщені на території Ремзаводу, нам адміністрація приміщення дає безоплатно. І якщо відбудеться якесь відключення світла або води, то це насамперед вдарить по бійцям, які сьогодні перебувають на території бойових дій», — керівник ГО «Легіон» Олександр Бабич.

«Я справно плачу податки. Я готовий платити податки, але мені не повинні перешкоджати. А таким чином, як він перешкоджає, який може бути розвиток. Тут тільки є бажання кинути це місто і поїхати. Я не хочу. Я хочу жити в цій країні», — керівник кав’ярні Олександр Люшнєв.

На територію підприємства хотіли зайти інвестори. Але, побачивши перешкоди від влади, відмовилися від співпраці. Спершу тут намагалися запустити лінію зі створення сміттєпереробних заводів. Потім планували організувати міжнародний виставковий центр. Але й тут інвестор побоявся, що приміщення відберуть.

«Ми хотіли вкласти приблизно 200-300 млн гривень. Основне питання – питання землі. Тому що під виставковий центр були потрібні десь півтора гектара землі. І коли дішли до цього питання, нам не вдалося це питання вирішити з міською владою», — представник інвестора Валерій Джалалян.

«Місто втрачає робочі місця. Місто втрачає гроші, місто втрачає перспективи. От на сьогодні така в нас є проблема», — директор ТОВ «ТК Ремзавод» Олександр Бондарєв.

Днями мер виставив пост на своїй сторінці у Фейсбуці, де він звинувачує товариство у незаконній діяльності та нацьковує на нього всі органи контролю. Попри програні суди, міська влада не припиняє гнути свою лінію.

— Без жодних дозвільних документів існує цей ринок. Порушуючи всі можливі і неможливі правила, не було жодних дозволів на початок будівництва, порушуючи всі правила, сьогодні в нас існує ринок під назвою «Шанхай».

«Я заявляю, і ми надамо всі документи на підтвердження того, що ми не порушили жодного закону, жодної норми, не притягли жодного директора до відповідальності. Наші дії повністю правочинні», — адвокат ТОВ «ТК Ремзавод» Наталія Блохіна.

На підприємстві скаржаться, що Владислав Атрошенко неодноразово звинувачував їх у псуванні зовнішнього вигляду міста через торгові намети на стоянці. Та насправді це територія КП «Паркування та ринок», тобто дозвільні документи на торгівлю видавала саме мерія.

— У нас договір із кимось укладено? Із ким? Ринок, парковка в нас договір.

— Паркова ринок. Не та сторона. Я покинув і перейшов сюди.

Наразі представники підприємства просять правоохоронні органи звернути увагу на те, що мер цілеспрямовано перешкоджає їхній законній господарській діяльності. Не зайвим буде зазначити, що у Владислава Атрошенка давній конфлікт із власником ТОВ «Ремзавод» Сергієм Кнуренком, що й може стати причиною таких дій із боку влади.

Ще статті по темі

Back to top button