Суспільство

Офіційний коментар щодо звинувачень Атрошенком підприємців на Ремзаводі

Інформаційний привід коментаря

Колишній ремонтно-механічний завод з історичною назвою «Жовтневий молот» уже більше тижня перебуває в центрі уваги городян. Приводом для цього стало те, що міський голова 25.02.2019 року з трибуни сесії міської ради з присмаком виголошував звинувачувальні речі на адресу підприємства (одразу зазначу, без жодних на те підстав ), мовляв: «…не платять податків за землю, не укладають договору оренди на землю, здійснюють незаконне будівництво…» Але щодо жодного пункту звинувачень мер не посилався на офіційні документи, наприклад, висновки перевірок, експертиз, рішень судів тощо. Бо таких документів нема, а рішення судів за позовом міської ради та підприємств не на користь міської ради. Водночас Атрошенко В. із трибуни сесії пропонував відключити на підприємстві воду, електроенергію та закликав контролюючі, правоохоронні органи до особливої уваги щодо діяльності підприємства. Ця ситуація та поширення в ЗМІ прес-службою міської ради неправдивої інформації стали приводом офіційного коментаря керівника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уся правда про «Шанхай»: чому Атрошенко наїхав на «Ремзавод»

Історична довідка

Сторічне підприємство – ремонтно-механічний завод у 2008 році в розпал світової фінансово-економічної кризи, втрати ринків збуту та неактуальності продукції припинив свою діяльність. Важливим стало питання пошуку нових напрямків розвитку, залучення інвесторів, вивчення та впровадження досвіду зарубіжжя. Саме з Ремзаводу в місті вперше пролунала ініціатива ревіталізації, тобто відродження, втілення нового життя в колишні промислові підприємства.

Плани підприємства та опір міського голови

Планами, проектами, які отримували позитивне схвалення на міжнародних конференціях в Польщі, в Україні, в громадських обговореннях, було окреслено ревіталізацію в різних напрямах: спортивний, виставковий, соціально-культурний. Місцеві та зарубіжні інвестори готові були вкласти кошти в реалізацію напрямків. Підприємство створює нові юридичні структури за напрямами ревіталізації. Це ТОВ «Творчий кластер «Ремзавод», ТОВ «Відродження старого міста», пізніше ТОВ «Спорт Лайф» та ТОВ «Лофтбіз». До статутного фонду цих структур було передано частину нерухомості колишнього ремонтно-механічного заводу. Все добре починалося в планах, проектах, у переговорах з інвесторами. Та на шляху реалізації проектів постало беззаконня місцевої влади. Виконання умови інвестора щодо врегулювання земельних відносин наштовхнулось на шалений опір міського голови Владислава Атрошенка.

Про землю та дивні рішення

До 2017 року Ремзавод звертався з клопотанням до міської ради про виділення земельної ділянки площею 0,8551 га (під будівлями та обслуговування будівель). Відмовили. Склалася ситуація, що будівлями користуватися підприємство не може, бо зруйновані стіни та дах, застарілі комунікації, а на реконструкцію не має можливості отримати дозвіл без оренди землі. Та попри це підприємство регулярно сплачує податки за землю під будівлями, податки за нерухомість. На початку 2017 року було залучено інвестора, на виконання його умов Ремзавод подав нове клопотання до міської ради: «… про виділення земельної ділянки площею 3, 7256 га». На сесії 17 серпня 2017 року такий дозвіл було надано. Але подальші події викликають подив і насторогу. Вже 30 серпня 2017 року (блискавична реакція), через 13 днів, збирається комісія міської ради і нараховує підприємству суму завданих збитків за період із серпня 2014 до серпня 2017 року, взявши за розрахунок площу, уважно читайте, 3,7256 га. Мерська логіка дивовижна: якщо в 2017 році підприємство звернулось із клопотанням про надання дозволу на розробку проекту (це наміри взяти названу в клопотанні площу), то вимагають заплатити податки з такої площі, починаючи чомусь із 2014 року. Такі самі рішення комісія міської ради прийняла і щодо ТОВ «Відродження старого міста» та ТОВ «Творчий кластер «Ремзавод». Вимога міського голови не підкріплена не тільки законом, а й здоровим глуздом. Такий підхід до бізнесу містить очевидні ознаки прихованої корупції.

Щодо розміру суми, нарахованої для сплати

Паплюжити підприємство Владислав Атрошенко, голова міської ради, публічно розпочав із квітня 2017 року. Уже тоді на квітневій сесії міської ради ним були озвучені великі суми , які підприємство повинно сплатити до міського бюджету. Ці суми були озвучені без обрахувань, без законних на те підстав із метою дискредитувати підприємство, залякати, примусити «домовлятись». Після особистого звернення керівників підприємства до податкової служби, до прокуратури та інших органів вимоги щодо розміру суми до оплати зменшились майже вдвічі. Та підприємство не пішло шляхом «домовитись», а пропонувало проведення експертизи, створення робочої комісії з залученням спеціалістів від міської ради та підприємства, з обов’язковим вивченням спірних питань із виїздом комісії на місце. Проте на таку пропозицію не було навіть надано відповіді. Отже, конфліктне питання щодо зволікання із боку міської ради з укладанням договору оренди землі, розміру земельної ділянки та об’єктивності розміру суми, нарахованої для сплати, починаючи з 2014 року, розглядається в судових процесах. Господарськими судами відмовлено міській раді в задоволенні позову про стягнення нарахованих ними сум. (Судові справи №927/437/18, № 927/553/18, №927/369/18) Проте міський голова і далі продовжує на адресу підприємств публічно озвучувати неправдиві факти, плутаючи реалії з домислами.

Про незаконне будівництво та ринок «Шанхай»

Нове звинувачення про незаконне будівництво підприємством пролунало 25.02.2019 року на сесії міської ради. Міський голова, не маючи офіційного висновку про незаконне будівництво, вдався до підготовки неправдивих матеріалів прес-службою міської ради та спонукав на поширення ними неправдивих матеріалів у ЗМІ. Невідомо, в чому міський голова побачив будівництво з вікон автомобіля та фото, які, мабуть, за його вказівкою зробила прес-служба? Міський голова сплутав поняття «будівництво» та «ревіталізація», тобто надання другого життя колишньому промисловому підприємству. Заміна вікон, дверей, укріплення стін задля безпеки, то це будівництво? Раніше було прикро дивитись на розвалені будівлі. Підприємство приводить їх до сучасного вигляду, бо вбачає, як казав мер на сесії, що Ремзавод – це центр міста. А до того ж ми розуміємо, що Ремзавод – це візитна картка міста, це ворота в місто для гостей сусідньої країни. І сучасно відновлені будівлі колишнього підприємства повинні радувати міського голову, а не псувати настрій. І радше було б дякувати підприємцям, які за власні кошти (не бюджетні) впорядковують місто, приводять його до сучасного вигляду.

Інформуємо, що підприємство не має жодного стосунку до ринку «Шанхай» (до речі, юридично він не існує), діяльність якого мер пов’язує з підприємством. Торгівля, яка щоденно відбувається за адресою пр. Миру, 194 на автостоянці здійснюється структурою міської ради КП «Паркування та ринок». Порушуючи санітарні норми, КП «Паркування та ринок» не забороняє чи дає дозвіл на торгівлю продуктами харчування сумнівної якості поряд з аптекою, продуктовим магазином, банком, тобто в місцях, не пристосованих до торгівлі в наметах і зі столів. Розташування торговельних наметів на автостоянці заважає руху та паркуванню автотранспорту, під наметами зникли місця для паркування транспорту інвалідів. Торговельні намети на автостоянці створюють небезпеку для пішоходів, псують інтер’єр міста і викликають асоціацію шанхайського хаосу XVIII сторіччя. А ми ж – Європа, як казав мер на сесії. То треба створювати в місті відповідність Європи повсюдно і не допускати порушення правил використання автостоянки структурами міської ради. Закон і порядок повинні бути для всіх, а насамперед для міського голови Атрошенка Владислава та структур міської ради.

Про формування громадського простору

ПАТ ЧРМЗ «Жовтневий молот» у партнерстві з іншими структурами здійснює ревіталізацію будівель, яким намагається надати сучасного вигляду та зберегти промислову архітектуру ХІХ сторіччя. «Не завдяки, а всупереч» протиправним діям міського голови намагається в мікрорайоні Ремзавод створити сучасний громадський простір, інтегрований у простір міста з бізнесовою, торговельно-розважальною та соціально-культурною інфраструктурою. Такі осередки відкритого громадського простору бажано облаштовувати в кожному мікрорайоні міста , а не тільки в центрі міста, як це здійснює мер у Чернігові. «Місто без околиць» – цього девізу вартий кожен чернігівець, бо тільки за такого підходу до розвитку міста кожному мешканцю і гостям буде в місті затишно, комфортно та безпечно.

Про перешкоди в укладанні договору оренди та зловживання службовим становищем

Підприємство вкотре намагається укласти договір оренди земельної ділянки. Проте і нині події розгортаються дивним шляхом. В рішенні від 17.08.2017 року про надання дозволу на розробку проектів землеустрою міська рада кожному підприємству, а саме ПАТ ЧРМЗ «Жовтневий молот», ТОВ «Творчий кластер «Ремзавод», ТОВ «Відродження старого міста», встановлює дату подачі проекту землеустрою до 31 березня 2018 року, тобто для розробки проекту відводиться фіксований термін 6 місяців (протизаконно). Судом скасоване це рішення щодо кожного з підприємств і зобов’язано міську раду ухвалити відповідні рішення, згідно із законодавством (Судові справи №2540/3242/18, № 2540/2548/18, № 620/3294/18). Отже, протизаконне встановлення терміну розробки проекту – це перша спроба перешкоджання в землеврегулюванні. На шляху розробки проекту землеустрою виникають й інші перешкоди:

а) Події щодо розробки проекту землеустрою ПАТ ЧРМЗ «Жовтневий молот». Як стало відомо, начальник Управління земельних ресурсів Дмитренко В.Л. запропонував підприємцю, що межує з Ремзаводом, змінити межі своєї ділянки. Сусід категорично відмовився робити підтасовки. В зв’язку з цим начальник Управління земельних ресурсів не підписує проект землеустрою. Підприємству було заблоковано подальші дії з розроблення проекту.

б) До подій із розроблення проекту ТОВ «Відродження старого міста». Начальник управління земельних ресурсів міської ради формально поставився до виявленої помилки в кадастрових планах (накладання меж) і не вживає жодних заходів для їх виправлення, вказуючи на те, що помилки (увага!) в планах землеустрою державного кадастру повинні виправляти ті, кому це потрібно (тобто заявники на розробку проекту). Проект, який пройшов погодження всіх інстанцій та незалежну експертизу, заблоковано структурою міськради.

в) Події, повязані з розробленням проекту землеустрою ТОВ «Творчий кластер «Ремзавод». Цей проект пройшов «усі кола пекла»: все розроблено, погоджено, отримано кадастровий номер. 28. 04.2018 року проект було подано на сесію на затвердження. Та, на жаль, до цього часу проект не розглянуто на сесії міської ради. Включені були різні механізми затримки розгляду проекту на сесії. Один із механізмів – визначення терміну для розробки проекту – скасовано судом і було прийнято рішення про внесення проекту на розгляд на найближчу сесію міської ради з прийняттям відповідного рішення про затвердження проекту (Справі №2540/2548/18) Рішення вступило в законну силу 15.11.2018 року. Але тільки в лютому 2019 року власним службовим розслідуванням було виявлено, що проект знаходиться в структурах міської ради, і в той проект вкладено лист від управління земельних ресурсів, невідомо чому не відправлений поштою. Про зміст зауважень до проекту підприємство дізналось тільки 22.02.2019 року, отримавши нарешті проект, у який було вкладено лист від управління земельних ресурсів від 10.05.2018 р № 01-20/283. Вбачаємо, що цей факт маніпуляцій із проектом і листом, вартий журналістського і навіть кримінального розслідування. Надані вище факти підтверджують реальність ставлення мера до питання врегулювання земельних відносин, сформульованого гаслом «Землю не дамо! А платити змусимо!».

Сьогодні проект землеустрою ТОВ «Творчий кластер «Ремзавод» із клопотанням про затвердження та наданням земельної ділянки в оренду знаходиться в міській раді.

Чергова найближча сесія відбудеться в березні. Чи виконає добровільно рішення суду, яке набуло законної сили 15.11.2018 року, міська рада, очолювана мером Атрошенком В.?

Про мотиви свавілля міського голови

Виникає запитання, що мотивує міського голову Атрошенка Владислава тиснути на бізнес, протидіяти укладанню договорів оренди на землю, перешкоджати розвитку? Невдоволені амбіції, колишні стосунки, мстивість, заздрощі, безмежна тяга до збагачення… будь-яким шляхом? Є різні припущення, сподіваюсь, компетентні розслідування та час зможуть прояснити й оприлюднити дійсні мотиви свавілля нинішнього міського голови Владислава Атрошенка.

ЗВЕРНЕННЯ ДО ПРАВООХОРОННИХ І КОНТРОЛЮЮЧИХ ОРГАНІВ

Звертаємось із пропозицією до СБУ, всіх правоохоронних і контролюючих структур організувати у ваших стінах (не в міській раді) зустріч у складі представників усіх структур, які контролюють дотримання законності та порядку, представників бізнесу з запрошенням міського голови Атрошенка В. для відвертої, конструктивної розмови з метою винайдення шляхів порозуміння і припинення беззаконня, свавілля та інших методів тиску на бізнес з ознаками корупції та рейдерства з боку чернігівського міського голови Владислава Атрошенка.

Голова правління ПАТ ЧРМЗ «Жовтневий молот» Пономаренко Н.Б.

Ще статті по темі

Back to top button