Суспільство (відео)

Що таке «бабине літо» і чому воно бабине: розпитуємо експерта (Відео)

Є восени період, коли природа на кілька днів повертає нас до теплого літа. У цих чарівних днів є навіть своя назва – «бабине літо». Та що воно таке, це «бабине літо»?

«З погляду метеорології, екології, це період восени, коли в регіон помірної зони Європи та Америки потрапляють Атлантичні повітряні маси. З південного заходу, з Балкан потрапляють теплі повітряні маси. Це призводить до того, що восени бувають періоди теплої погоди», — еколог, кандидат біологічних наук Юрій Карпенко.

Характерними для цього явища є і температурні показники, які значним чином відрізняються від тих, які зазвичай приносить осінь.

«Це період, коли температура середньодобова перевищує кліматичну норму – це +15 градусів, вдень це і +20, і +24, і +25, а вночі не нижче +10 опускається стовпчик. І це всім комфортно, всім зручно, всі чекають і так далі», — еколог, кандидат біологічних наук Юрій Карпенко.

Цьогорічне бабине літо вже прийшло до України і його вже відчувають жителі Чернігова.

«Якщо говорити про цьогорічне бабине літо, то воно до нас проривається якраз у цей період – з 29 вересня до 8 жовтня. Це фактично той період, коли тепле повітря, лагідна осіння погода нас будуть радувати», — еколог, кандидат біологічних наук Юрій Карпенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщину прийде бабине літо: синоптики прогнозують теплу погоду

Та є запитання, яке в цій темі всіх цікавить найбільше: чому бабине літо називають саме бабиним? Відповідь на нього ще в 1840-х роках дав відомий фольклорист Яків Головацький. За його спостереженнями, місяць вересень у давнину називали «бабське літо», адже саме в цей час жінки завершували роботи, які не встигли доробити влітку: добілювали полотна, дополювали городи, дотріпували коноплі.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button